KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. június 30., vasárnap

Leigh Bardugo: Rule of Wolves - Farkasok törvénye (A sebhelyes cár #2)

 


A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában folytatódik Leigh Bardugo sikersorozata, és a Rule of Wolves - Farkasok törvénye által a Grisaverzum újabb szegletébe nyerhetünk bepillantást. A sebhelyes cár, Nyikolaj Lancov és bizalmasai élete bár folytonos csatatér, mind azon dolgoznak, hogy Ravka elkerülje a háborút a szomszédos országokkal. Intrikák, szerelmek és egy történet, mely garantáltan rabul ejt. Tarts te is a bloggereinkkel, és ha helyesen válaszolsz a kérdésekre, esélyed nyílik megnyerni egy példányt a regényből!

Könyvmolyképző, 2024
536 oldal
Fordította: Nagy Boldizsár
Goodreads: 4,36
Besorolás: fantasy, YA, ifjúsági

A sebhelyes cár várva várt lezárása megérkezett!

Fjerda hatalmas serege támadásra készül, Nyikolaj Lancov pedig minden leleményét és sármját – sőt, a benne rejlő szörnyeteget is – beveti, hogy megnyerje a háborút. Csakhogy mindeközben egy olyan sötét erő is fenyegeti, amely még az ifjú cár számára is végzetes lehet.

Zója Nazjalenszkaja túl sokat veszített a korábbi háborúban. Végignézte, ahogy a mentora meghal, és a legnagyobb ellensége feltámad, és nem hajlandó eltemetni még egy barátot. A kötelesség most azt követeli tőle, hogy használja a legtitkosabb képességét is, mert az országának minden fegyverre szüksége van. Bármi lesz is az ára.

Nyina Zenyik a lebukást és az életét kockáztatja azzal, hogy kémként beépült Fjerda fővárosi elitjébe. Összetört szíve még nem gyógyult be, és ha nem vigyáz, a bosszúvágya miatt az országa minden esélyét elveszti a háborúban.

A világsikerű sorozat zseniálisan megírt befejező része.

És elérkeztünk az utolsó részhez. Kész. Ezzel már tényleg a vége a sorozatnak. Az interjúfordításomban a szerző el is mesélte, hogy most már szeretne másról írni, így aki szerette a Grisaverzumot, annak ezzel a kötettel fájó szívvel, de el kell búcsúznia a szeretett karaktereitől.

A történet onnan indul, ahol az előző részt félbehagytuk. Nyikolajnak meggyűlik a baja Fjerdával, aki most már színtiszta fenyegetést jelent, sőt támadásra készül. De a háború mellett egyre többen suttogják, sőt egyre hangosabban, hogy a cárnak semmi joga a trónra, a származása alapján csak egy trónbitorló.
Hogy még ezt is tetézzük, Éjúr pedig visszatér.
Az már szinte csak "mellékes", hogy Shu Han királynője Makhi is Ravka lerohanását tervezi és többek között ezért grisákat rabol el és borzalmas hibrid katonákat "készít" belőlük.
Nyina pedig "kémnek" (szolgálónak) áll a rettegett fjerdai Jarl Brum parancsnok házába, hogy a támadásról még idejében tudjon hírekkel szolgálni. De nem is gondolja, hogy milyen kalamajkába keveredik ott...

Hát, mit ne mondjak, a szerzőnő jól megkavarta a szálakat! Olyan gabalyodást csinált, mintha még legalább egy harmadik rész is szóba jöhetett volna ennél a sorozatnál. Nagyon izgultam, hogy mindent el tud-e majd varrni, hiszen nem elég, hogy a jól ismert szereplőink sorsával foglalkozott, de még újakat is behozott, nem is egyet! Sőt, hogy mindent tetézzem, még Kaz Brekker is elkerült!

Természetesen Ravka sorsa mellett engem leginkább az érdekelt, hogy Nyikolaj és Zója végre összejönnek-e :). Az írónő sokáig kétségek között hagyott minket, (szinte a könyv legvégéig), aztán megadta a választ erre a kérdésünkre is.
Újabb szerelmi szálat is kaptunk egy ismert és egy eddig ismeretlen szereplő jóvoltából. Nekem eleinte picit fura volt a kettőjük kapcsolata, de a végére teljes mértékben meg tudtam kedvelni őket is. Nem írok neveket, mert spoileres lenne, illetve az, hogy mi is történik kettőjük között és az mennyibe befolyásolja a történetet, az még inkább az!

Aki viszont számomra teljesen rejtély maradt, az Éjúr. Igen, tudjuk, hogy nem egy könnyen megfejthető karakter:), de számomra sok tette teljes mértékben érthetetlen volt. Igen, volt szerepe a történetben, de nem annyira súlyos, mint amilyen fajsúlyú szereplője (rosszfiúja) volt az eddigi részekben.

Persze a csatákat sem hagyhatom ki, amikbe aztán jól belemerültünk. Igen, az interjúfordításban elmondja az írónő, hogy mennyire nem fült a foga a csatajelenetekhez és a különböző harcászati eszközökhöz, de a katonaságnál szolgáló barátai ebben kisegítették. Hát ez látszódott is. Igen, ez egy fantasy világ, itt ugye bármi megtörténhet. De valahogy furcsa volt a mágia, a tankok, a harci repülőgépek, a hibrid katonák kavarodása egy csatában. De a lényeg ugyanaz volt. Iszonyú pusztítást vittek így is véghez.

És Nyikolaj végül cár marad-e? Azt SEM árulhatom el, ehhez el kell olvasnotok ezt a kötetet. Annyit azért elárulok, hogy Leigh Bardugo itt is szinte végig kétségek között hagyott minket (ahogy szegény Nyikolajt is), hogy ő marad-e a cár vagy a "jogos" örökösé lesz-e minden....

Összességében egy nagyon jó kis záró kötetet olvastam és a történet minden során látszódott, hogy ez az írónő "jutalomjátéka" volt, amibe tényleg beleadott mindent, hogy még egyszer utoljára végigizgulhassuk a kedvenc hőseink kalandjait, hogy még egyszer utoljára végigjárhassuk azokat a helyszíneket, amelyeket már régóta ismerünk és elköszönhessünk a kedvenc (vagy kevésbé kedvelt) szereplőinktől.
Igyekezett és szerintem sikerült is neki még újra megcsavarni a szálakat, a szereplők sorsát és néhol kegyesen, néhol viszont nagyon kegyetlenül bánt el velük.
Számomra egy méltó lezárása volt a Grisaverzumnak és kíváncsian várom, hogy legközelebb mivel rukkol elő Leigh Bardugo!

Borító: Csodaszép, gyönyörű, figyelemfelkeltő

Kedvenc karakter: Nyikolaj, Zója, Nyina

Szárnyalás: a történet méltó lezárása

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Van benne minden, fájdalom, gyász, öröm, boldogság és igen, romantika is.

Értékelés: 


BELEOLVASÓ

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A nyereményjáték során Leigh Bardugo eddig magyarul is megjelent köteteiből hozunk egy-egy idézetet, melyből rá kell jönnötök, melyik regényéhez is tartozik a feladvány. A könyv címét pedig írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“– Tudod, mi a gond a hősökkel és a szentekkel, Nyikolaj? – kérdeztem, ahogy becsuktam az atlaszt, és az ajtó felé indultam. – Hogy végül mindig meghalnak.”




A blogturné további állomásai:
Június 20 - Kitablar
Június 24 - Readinspo
Június 28 - Hagyjatok! Olvasok!
Június 30 - Kelly és Lupi olvas

Júniusi összegzés

Csak kapkodom a fejem, valóban elérkeztünk az év feléhez? Nem hiszem el. Ideje lezárni ezt a hónapot is, és következhet a második félév, remélhetőleg még több remek könyvvel. Most erről eszembe jutott, kéne egy féléves zárás poszt, de pillanatnyilag nincs erre kapacitásom.
Júniusi első olvasmányom: Jochen Gutsch, Maxim Leo: Frankie regénye, egy beszélő macskával, egyszerűen levett a lábamról, és alkalmat adott, hogy a saját cicusomat is szerepeltessem a posztban, mert megérdemli, ez nekem egy öt csillagos, szórakoztató olvasmány volt. (218 oldal) Ezután egy szintén rövidke (232 oldal) történet következett a német mondavilágból: Otfried Preußler: Krabat regénye, 12 molnárfiúról, akik alakváltók és varázslótanoncok is egyben. 4,5 csillagot adtam a kicsit gyors lezárás miatt.
Ezután a Lovelight Farm sorozat második részét olvastam B.K. Borison tollából: In the Weeds - Behálózva című regényt. Kellemes, könnyed romantikusnak bizonyult, érdekes pasival, Beckett ugyanis zajérzékeny, emellett nagy állatbarát, néhány macska és egy kiskacsa is felbukkant az otthonában. 4 csillagot kapott a könyv, és nem bánom, ha újra összefutok a szerzővel. (414 oldal) 
Idén a június a könyvheti megjelenésekről szólt, úgyhogy faltam a könyveket, sok volt a blogturné is. A következő regény Danielle L. Jensen: The Bridge Kingdom - A híd királysága, ez egy sorozatkezdő első rész. Sajnos ennél a könyvnél ért némi csalódás, ugyanis sokkal több fantasy tartalomra számítottam, de itt ez kimerült az alternatív kor és idő fogalmában. Azért a 3,5 csillag ellenére kíváncsi vagyok a folytatásra, érdekel hogyan folytatódik Lara és Aren sorsa. (376 oldal) A következő olvasmányom Susannah Nix: A ​szerelem kódja (Kémialeckék 1.), ami kiérdemelte a hónap csalódása címet, sajnos nem tudom ajánlani ezt a könyvet, legfeljebb egy strandon töltött napra, jó adag koktél társaságában, Molyon 2,5 csillagra értékeltem. Hosszabb bejegyzés nem készül, illetve egy idézetes blogturné állomás lesz róla hamarosan. (304 oldal)
Vannak szerzők, akikkel úgy érzem egy hullámhosszon vagyok, például Lynn Painter, akinek  a Szerelmi fogadás című regényét olvastam a Mr. Téves Szám  sorozat második részeként. Igazi humorbomba volt a regény, nagyon jól szórakoztam rajta, gyorsan olvasható, mivel tele van a főszereplők közötti levelezéssel. 4,5 csillagot kapott végül, az oldalszám 352.
Majd csak a következő hónapban lesz Grace Draven: Ragyogás (Wraith Kings #1) regényének blogturnéja, de természetesen már most elolvastam, mert a júliusom is zsúfolt lesz. Ez a könyvborító egy Szépség és a Szörnyeteg retellingre utal, engem is totál megtévesztett. A főszereplő pár más-más fajhoz tartozik, mégis sikerül összecsiszolódniuk. Nem bántam meg, hogy elolvastam, de van hova fejlődnie a történetnek, szerencsére hamarosan jön a folytatás. Ez a rész 284 oldalon nekem most 3,5 csillagot ért.
Végül következzen a hónap könyve, egyben az utolsó blogbejegyzés: Ana Huang: King of Wrath - A harag (Kings of Sin #1) fényes, 5 csillagos, kiváló szórakozás volt számomra 480 oldalon. Kedvencemmé lépett elő Dante Russo, letaszítva a trónról az eddigi Twisted sorozatbeli pasikat. 
Az utolsó megkezdett könyvem már átmegy majd júliusra, igazából a Blood Heir sorozat első részét is át  akartam lapozni, mielőtt belekezdek A vörös fenevad regénybe, miután három év telt el az olvasás óta. A történetet sikeresen felidéztem, nagyon szerettem A vér hercegnőjét, úgyhogy ugrok is bele ezerrel.
 
 8 befejezett könyv = 2660 oldal
1 megkezdett könyv, 144 oldal
  
Tartozom egy vallomással. Részben azért is sikerült ennyit olvasnom, mert június utolsó hetében szabadságon voltam, volt több időm olvasni. Még több lett volna, ha nem cseszem el az időt a blogbejegyzések írására, főzésre, takarításra, vásárlásra és idegeskedésre. Történt pár negatív dolog, nem részletezem, de ezek miatt nem tudtam igazi Read-a-thon-t tartani, ahogy terveztem. Talán augusztus végén sikerül a szokásos időben újra kivenni egy hetet és teljes mértékben erre koncentrálni. Rengeteg régi könyvem van, amiket kifejezetten a maratonra szeretnék olvasni, amiket már mindenki olvasott, de nekem még új lesz.

Beszerzések terén erős volt a hónap, 7 recenziós példányt kaptam, ebből 5 volt Maxim kiadvány, de vásároltam is négyet, amiből három szintén Maximos, úgyhogy ezt a hónapot a kedvenc kiadóm nyerte, a képen láthatjátok a kincseimet. A hónap végén, 26-án vettem át a Vaslángot is, amit még a boltban lefényképeztem, hogy elküldhessem a lányomnak, aki már igencsak várta a hírt, nemrég fejezte be az első részt. Ez egy tavaly decemberi előrendelés volt, mondhatom, fölöslegesen, mert olcsóbban megvehettem volna a Libri 27%-os napján június 27-én. Nagyon elszaladtak a könyvárak, bele se akarok gondolni mi lesz a könyvpiaccal szeptembertől az akciózási tilalmak miatt. Tömören annyi, hogy új könyveknél egy évig max 10% engedményt adhatnak az eladók.
 
Júliusi tervek: A vörös fenevad befejezése után még blogturnésok lesznek a képen láthatóak -talán az utolsó is, az még nem fix -, ezeken kívül ha még lesz időm valamire az spontán fog eldőlni, de a különböző Moly-os kihívásaim miatt például egy fantasy-t is kell olvasnom mindenképp.

Folyt.köv.



Ana Huang: King of Wrath - A harag (Kings of Sin #1)


A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Ana Huang Kings of Sin sorozatának első részét, melyben a sokunknak már ismerős Dante Russo milliárdos cégtulajdonos elrendezett házasságának titkairól olvashatunk. Kövessétek az állomásokat, és a játékunk során a King of Wrath - A harag  regény egy példányát meg is nyerhetitek a kiadó felajánlásában!
 
Maxim Könyvkiadó 2024.
480 oldal
Fordította: Bujdosó István
Goodreads: 4,06
Besorolás: dark romance, realista, elrendezett házasság

Ő ​volt az én Sarkcsillagom, az égbolt legfényesebb ékköve.
Könyörtelen. Pedáns. Arrogáns.
A milliárdos cégvezér, Dante Russo az élet minden területén imádja maga irányítani a dolgokat. Csakhogy most belekényszerítik egy jegyességbe egy olyan nővel, akit alig ismer. Vivian Lau a leendő feleség, akit soha nem akart, és a gyenge pont az életében, amire soha nem számított. De bármily gyönyörű és kedves is Vivian, Dante mindent megtesz, hogy véget vessen a zsarolásnak, és ezzel a kapcsolatuknak is. Viszont most, hogy jobban megismerte, képtelen lemondani róla.
Elegáns. Ambiciózus. Jól nevelt.
Vivian Lau igazi jó kislány, és házassága a kékvérű Russóval eddig zárt ajtókat nyithat meg újgazdag szülei előtt. És bár a durva, titokzatos Dante nem igazán álmai férfija, kötelességből beleegyezik a házasságba. De arra nem számított, hogy sóvárogni fog a férfi érintése után, vagy ami még rosszabb: beleszeret a leendő férjébe.
Vajon a kettejük közötti perzselő vonzalom elég lesz, hogy megrendítse Vivian kötelességtudatát és megenyhítse Dante veszélyes haragját, vagy szenvedélyük lángja elpusztít mindent körülöttük?


Ana Huang tavaly robbant be a magyar könyvpiacra a Twisted sorozatával, ami elég zajos sikert aratott a dark romance zsáner kedvelőinél. A Maxim Kiadó nagyon okosan tette, hogy nem húzta el évekig a 4 rész megjelenését, hanem gyakorlatilag pár hónap alatt olvashattuk is a négy barátnő pikáns szerelmi történeteit. Bevallom, engem is magával ragadott a szerző stílusa, nem mondom, hogy minden részt imádtam, de nekem új hang volt, fantáziadús, merészen erotikus, néha rezgett a léc, de a jó ízlés határain belül. Jól szórakoztam minden részen, pontosan azt kaptam a folytatásokban is, amire az első rész felkészített. Nem is volt kérdés, hogy a Kings of Sin sorozatot is olvasni fogom, hiszen némileg kapcsolódik a két sorozat, ismerősek lehetnek a szereplők. Az ottani mellékszereplők most főszereplőkké válnak, például már alig vártam, hogy a korábban megismert cégtulajdonos, Dante Russo és a szintén gazdag családból való Vivian Lau elrendezett házasságának történetét olvashassam.
Annyit muszáj elmesélni, hogy hogyan is jön létre ez a házasság, mert Dante Russo nem arról híres, hogy szeretett volna valaha is megházasodni. Vivian egy újgazdag család sarja, olyan szinten újak, hogy a gyerekkorát a nővérével még teljesen átlagos körülmények között töltötték. A szülei aztán éjt nappallá téve dolgoztak az ékszerüzlet birodalmukért, ami milliárdossá tette őket. Viszont az igazi elit sosem fogadta be őket az előkelő világukba, a hagyományőrző klubokba, ide születni vagy beházasodni lehet. Ezért Vivian apja kapva kap az alkalmon, hogy megzsarolhassa Russót, óriási adu van a kezében, sikerül képeket készítenie Dante öccse és a helyi maffiás özvegy intim pillanatairól. Ha elkapják az aranyifjút az a biztos halálát jelentené, így Dante elfogadja a deal-t, és hajlandó feleségül venni Viviant a kitűzött időpontban, egy év múlva. Látszólag. Mert közben ezerrel beleveti magát a nyomozásba, hogyan szerezhetné meg a képek másolatait, ebben pedig a másik sorozatból ismert Christian  informatikai cége lesz segítségére. A párosunk közben személyesen is megismerkedik, sőt, a hagyományok szerint a lánynak be is kell költöznie Dante luxuslakásába, persze a lehető legtávolabbi szobába az övétől. Vivian a zsarolásról nem tud semmit, abban a hitben ringatózik, hogy üzleti érdekekből házasodnak, mégis szeretné kihozni a legjobbat a helyzetből. Intelligens, okos lány, nem egy csitri, hiszen 28 éves, bár gazdag, ennek ellenére keményen dolgozik, rendezvényszervezéssel foglalkozik. Persze gyönyörű és nagyon csinos. Dante viszont értésére adja, hogy a külvilág számára eljátszhatják a boldog párt, a színfalak mögött nincs szüksége a társaságára. A szerző Vivian karakterén keresztül belevitt a történetbe egy hatalmas adag megfelelési kényszer problémát, amit a lány a saját szülei irányába érez. Gyakorlatilag a ruházatától a viselkedéséig mindent árgus szemekkel figyelnek és kritizálnak, pedig már rég nem gyerek. Az egész regényen átível ez a probléma, és nehéz döntések elé állítja a lányt, hiszen nem mindegy hogyan fogja leélni az életét. Dante oldalán ennek kicsit az ellenkezője zajlik, az ő szülei sosem voltak felelős szülők, inkább a bohó, szabad életet választották.
Ez tehát az alaphelyzet, indulhat a bonyodalom! Mert ugye a kényszerű közelség, a közös programok, az eljegyzési fotózás stb. megteszik a hatásukat, párosunk egyre jobban megismeri egymást. Dante beláthatja, Vivian nem ellenség, csupán az ellensége lánya. Egy idő után fura dolgokat tapasztal magán, mintha érzelmeket kezdene táplálni? Háh, az lehetetlen! Engem Dante Russo megvett kilóra, imádtam a szemszögét olvasni, a legjobban azokat a részeket, amikor felülkerekedik rajta a birtoklási vágy, és egyértelműen közli a világgal, hogy ez a nő az övé. Ebben tipikus Huang főhős. Ráadásul olasz származású, bár ennek semmi köze a szinte állandó dühösségének, arroganciájának, de valahogy mégis így tudom a legjobban elképzelni, egy pattogósan gesztikuláló, morgós pasinak, ám aki végül esetleg még térdre is képes ereszkedni, ha a szerelemről van szó. De ne szaladjunk előre, közben Christian is teszi a dolgát és eljutunk arra a pontra, hogy Danténak döntenie kell, bombát robbant, vagy megtartja a lányt, belesimul a családba, miközben gyűlöli a lány apját.
Micsoda páros ez jesszusom! Szerettem olvasni kettejük beszélgetéseit, a pengeváltásokat éppúgy, mint a múltjukból megosztott pillanatokat, amik meghatóak vagy épp cukik voltak. Persze a romantika is alakul, párosunk kapcsolatépítésére a lassú égés jellemző és az erotika is hasonló dinamikát mutat. Nem emlékeztetett az erotika jellege a Twisted sorozatra, sokkal lágyabb volt, könnyebben fogyasztható, itt nem éreztem egyszer sem kellemetlenül magam - bár talán egyszer mégis.
A mellékszereplők különös jelentőségűek, hiszen sorra mindenki megkapja a saját könyvét, persze, hogy már utána is néztem, hogy Kai és Isabella lesz a következő páros, akik elég sokat szerepeltek ebben a részben. Isabella Vivian barátnője, regényírással foglalkozik, Kai pedig Dante barátja, akivel bunyózva szokták kiereszteni a gőzt, mellesleg ő is jóvágású, brit akcentusú szemüveges úriember. Izgalmas lesz!
Összességében imádtam ezt a regényt, tetszett maga a történet és a körítés is. Igazából az sem zavart, hogy minden kitalálható, a megszokott sablonok szerint zajlik. Tudtam mindig, mi fog következni, de mégis élveztem a történet minden sorát. A szokásos váltott szemszög hozzájárult mindkét főszereplő megkedveléséhez, a szerző kitett magáért, csodás párost hozott össze. Eddig Stella és Christian voltak a kedvenceim, de kiestek a nyeregből, Dante győzött. A szórakozásomat megkoronázta a humor, ami leginkább Dante karakteréhez kapcsolódott, annyiszor nevettem rajta, vicces volt, hogy nem akarta megérteni, mi történik a szívével.
Remélem tartja a kiadó a jó szokását, és hamar sorra kerül a következő rész ennél a sorozatnál is, nálam garantáltan várós kötet. Elvileg 7 részes lesz a sorozat, amiből négy rész már meg is jelent.
Képek: Saját

Borító: A másik sorozathoz hasonlóan elegáns.
 
Kedvenc karakter Dante

Szárnyalás: Nagyon szerettem Dante azon jeleneteit, amikor kifejezte a birtoklási vágyát, Vivian az övé.

Mélyrepülés:  -

Érzéki mérce: Ana Huang korábbi sorozatához képest visszafogottabb, nincsenek meredek jelenetek, de kellően erotikusak.

Értékelés: 

 

Nyereményjáték

Játékunk során pár kérdést teszünk fel nektek, amelyekre a könyv beleolvasójában találjátok meg a válaszokat. Nincs más dolgotok, mint beírni a helyes megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 
KÉRDÉS:  Vivian szüleinek keresztnevét írjátok be válaszként.
 

Állomások:
 
06.30 Kelly&Lupi olvas
07.05 Fanni’s Library
07.11 Betonka szerint a világ…



2024. június 29., szombat

Lynn Painter: Szerelmi fogadás (Mr.Téves Szám #2)


A Kossuth Kiadó jelentette meg Lynn Painter: Szerelmi fogadás című regényét, a Mr. Téves Szám sorozat második részét. Ezúttal Olivia testvére, Jack Marshall a főszereplő, aki egy randiapp segítségével szeretne párt találni, és ebben egészen véletlenül a korábbi egyéjszakás kalandja, Hallie lesz segítségére. Fogadást kötnek, az nyer, aki hamarabb megtalálja az igaz szerelmet. Kövesd  a blogturné állomásait, ha szerencsés vagy a játékban, akár meg is nyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.
 
Kossuth Kiadó 2024.
352 oldal
Fordította: Nimila Ágnes
Goodreads: 3,89
Besorolás: chick-lit, romantikus, realista

Lynn ​Painter új romkomjában egy fiatal nő és egy férfi fogadást köt: ki találja meg előbb az igazit? Közben nem veszik észre, hogy inkább egymásra kellett volna tenniük.
Hallie Piper új életet kezd. Miután négykézláb lopakodott ki egy hotelszobából (mondhatjuk, élete mélypontján), úgy dönt, itt az ideje, hogy felnőtt nőhöz méltóan viselkedjen. Új lakásba költözik, megváltoztatja a frizuráját és lecseréli a ruhatárát, de amikor bejelentkezik a társkereső alkalmazásba, amelytől az új szerelmet reméli, szinte rögtön azzal a fickóval hozza össze a sors, akivel… nos, nem kéne.
Miután kölcsönösen megegyeznek, hogy egymás iránt nem érdeklődnek, rájönnek, hogy remekül tudják egymást segíteni, miközben ki-ki az igazit keresi. SMS-ben értesítik egymást a randijaikról, és gyakran ugyanabba az étterembe szervezik a találkozókat.
Aztán egy esküvőre készülve megbeszélik, hogy eljátsszák, hogy együtt vannak, vége a fogadásnak. Miközben egy párnak adják ki magukat, a határok elmosódnak, és mindketten próbálják megérteni, miért nem lenne jó partner a másik.

Lynn Painter nagyon jó úton jár, hogy az egyik kedvenc szerzőmmé váljon! A rajongásom tavaly kezdődött a Jobb mint a filmeken regénnyel, aztán idén tavasszal az Újra meg újra vett le a lábamról, nem volt kérdés számomra, hogy a Szerelmi fogadást is olvasnom kell. Annak ellenére vágtam bele, hogy elméletileg ez a Mr. Téves Szám sorozat második része, de biztosíthatok mindenkit, hogy abszolút megállja a helyét az előzmények nélkül is. Az ottani főszereplők, Olivia és Colin itt mellékszereplők, és Olivia testvére, Jack a történet álompasija.
Hallie adószakértőként dolgozik, amit nagyon szeret, de hogy hamarabb vissza tudja fizetni a diákhitelét, mellékállásai is vannak, most épp egy esküvőn dolgozik bártenderként. Itt kever épp a menyasszony bátyjának egy italt, amikor felismeri, hogy ezt a pasit szolgálta ki nemrég egy ékszerüzletben, aki eljegyzési gyűrűt vett. Közelebb hajolva beszélhetnek, amikor hirtelen előterem a barátnő és féltékenységi jelenetet rendez, ami persze teljesen alaptalan. A cicaharc után Jack megkéri a lányt, hogy keverjen még pár italt neki, ha már "miatta" véglegesen otthagyta a barátnője. Ebből végül jó kis becsiccsentés és egy emlékezetes egyéjszakás kaland lesz, ami után Hallie másnap reggel laposkúszásban hagyja el a terepet, hiszen nem ez a stílusa. Tiszta lappal akar indulni a randizás területén, regisztrál egy randiappra. Az első válogatás során kiderül, Jack is épp ezt a módszert választotta, így elkezdődik közöttük egy privát beszélgetés, szó szót követ, végül alkut kötnek, indulhat a nagy verseny, aki hamarabb rátalál az igazira, különleges ajándékot nyer. A próbálkozások közben tartják egymásban a lelket, tanácsokat adnak, kibeszélik a tapasztalatokat. A felhozatal kezdetben elég siralmas, de aztán beindulnak a randik, persze az olvasó nagyon hamar inkább kettejüknek drukkol, mikor veszik már észre, hogy egymással kéne kapcsolatba kerülniük?
Napjainkban már teljesen általános dolog a randiappok segítségével társat keresni, de mivel az én időmben ez még nem volt divat, érdeklődve olvasom az ilyen történeteket. Persze a lányaim révén már számos alkalommal bepillanthattam, hogyan is működik ez a dolog, mik az előnyei és hátrányai. Szerintem abban megegyezhetünk, hogy elég strapás, és ez ebben a regényben is igazolást nyert. A szerző azonban a párosunk küzdelmeit viccesen tálalta, sokszor hangos nevetésre késztetett. A rengeteg üzengetés során pörögnek a lapok, nem igazán tudtam letenni, annyira bevonzott, nagyon vártam már, mikor térnek észre, mikor lesz bátorságuk kimondani a lényeget. A szerzőre nagyon jellemző, hogy szereti a pop-kult utalásokat, sőt swiftie is, ez most sem hiányzott, ebben a regényben is bőven kapott helyet filmes, zenés utalás, de nem esett túlzásokba, én legalábbis nagyon bírtam. Kedvencem az esküvővel kapcsolatos poén volt, ahol a szerző beleszőtte a vörös-fehér tematikát a Red albumon szereplő "I Bet You Think About Me" dal videóklipjének ötletéből.  A romantikus szál kialakulása nem volt szokványos, hiszen egy forró, egyéjszakás kaland után lettek először barátok, majd csak később szerelmesek. Általában az szokott lenni a regényekben, hogy a pár már ismeri egymást, régóta barátok. Itt viszont olvashattam a megismerkedés jelenetét is, aztán a rengeteg online beszélgetést, és valódi találkozást, sok tacozással. A cselekmény során kaptam néhány romkomra jellemző trópust, mint "elmélyült csókolózás a takarítószekrényben egy eseményen, ahol álkapcsolatot színleltek", majd ez folytatódott egy újabb esküvőn, ahol még a "csak egy ágy van" fordulatot is beletette a szerző, ezek mind a helyükön voltak, nem éreztem túlzóan klisésnek. Nagyon szerettem a könyvben, hogy a kettős szemszög miatt beleláthattam mindkét főszereplő fejébe. Annyira jó volt olvasni Jack gondolatait, imádtam, amikor rájött a saját érzéseire, és ahogy eluralkodott rajta a féltékenység. Volt egy pont, amikor erősen megkérdőjelezhető volt a cselekedete, de azt is megbocsátottam neki. Persze nehezen tudták legyőzni a félelmet, hogy egy őszinte vallomással talán kockáztatják az egész barátságukat, de végül győztek az érzések. Került a regénybe néhány erotikus jelenet, a kellemesen megírt fajtából, amitől nem ég az arcod, de azért felgyorsítja a pulzusod.
Számomra ez a regény olyan szórakoztató élmény volt, amit orvosságként kérnék a borús napjaimra, megnevettetett, balzsamozta a szívemet. Biztosan újra  fogom olvasni, és mihamarabb sort kerítek a sorozat első részére is. Szívből ajánlom a regényt minden romantika kedvelőnek.
Kép: Saját

Borító: Igazodik a szerző könyveihez, trendi.

Kedvenc karakter: Jack, Hallie.

Szárnyalás: A pop-kult utalások.

Mélyrepülés: -

Érzéki mérce: Néhány erotikus jelenet helyet kapott, kellemesen érzéki stílusban.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:

Színésznőket keresünk! A szerző nagyon szereti a pop-kult utalásokat, ebben a regényben is bőven előfordulnak a kedvenc filmek, dalok. A játékunkban ezekből válogattunk, reméljük könnyedén felismeritek és beírjátok a helyes válaszokat a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

KÉRDÉS:  Akkor remek egy esküvő, ha kellemes zenékre táncolhatnak a vendégek. Ki az a színésznő, akinek édesapja énekli az érzelmes A Groovy Kind of Love című dalt, mely szerepel a történetben is?


Állomások:
06.29 Kelly és Lupi olvas
07.01 This is my (book) universe
07.03 Hagyjatok! Olvasok!



2024. június 27., csütörtök

Bea Fitzgerald: Girl, Goddess, Queen - Pokolba a szerelemmel!

 


A Menő Könyveknek köszönhetően nemrég megjelent Hádész és Perszephoné történetének feminista feldolgozása Pokolba a szerelemmel! címmel. Tartsatok öt bloggerünkkel az alvilágba, a turné végén pedig ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Menő Könyvek, 2024
480 oldal
Fordította: Frei-Kovács Judit
Goodreads: 4,04
Besorolás: ifjúsági, fantasy, YA, romantikus

Több ezer évvel ezelőtt az istenek előálltak egy hazugsággal. Azt állították, hogy Perszephoné más istenek politikai játszmáinak áldozatává vált. Hogy Hádész elrabolta, és a feleségévé tette. Hogy Démétér annyira belebetegedett, hogy a Föld haldokolni kezdett miatta.

Ám a valódi történet ennél sokkal érdekesebb.

Perszephonét nem levitték a pokolba, hanem leugrott oda. Esze ágában sem volt hozzámenni valami önelégült istenséghez, aki sokkal jobban szerette saját magát, mint őt.

Most már csak annyit kell tennie, hogy meggyőzi az Alvilág idegesítően szexi, pimasz és igazán goromba urát, Hádészt, hogy segítsen megvalósítani a tervét. Egy olyan tervet, amely alapjaiban rengeti meg az Olümposzt.

Ám a következmények halálosak lehetnek, különösen, ha az ember a pokolban van…

Egy szenvedélyes, friss és hihetetlenül szórakoztató ifjúsági regény egy feltörekvő Tik-Tok szupersztár tollából.

Őszinte leszek, nem vagyok nagy rajongója a görög mitológiának. Persze, érdekelt, ismerem is, de körülbelül itt vége is van az egésznek. Már kamaszként is zavart, hogy a nőket szinte tárgyként kezelték, szüljön gyereket, nevelje fel, szerezzen egy jó partit és ez a görög mitológiában se volt másképp. A nőket elrabolták, meggyalázták, elcsábították és minden fontos tettet szinte csak a férfiak vittek véghez. A főisten, Zeusz pedig... egy vén kéjenc volt a szememben, aki bármire ráröppent, aminek női formája volt.
Hádész és Perszephoné eredeti története is erre hajaz, hiszen a majdnem kislány Perszephonét Hádész elrabolja, majd a feleségévé kényszeríti...
De amikor láttam, hogy egy szerző "picit" átírja az eredeti sztorit, rögtön kíváncsivá tett, hiszen az "ellenségekből szerelmesek" téma mindig is tetszett.

A történet szerint Koré, Démétér és Zeusz lánya Szicilia szigetén nő fel, az édesanyja és jó pár nimfa társaságában. Apja Zeusz, nem igazán foglalkozik vele, hiszen annyi sarja van mindenfelé, egy dolog miatt viszont mégis felfigyel a lányára, hiszen Koré fiatal, gyönyörű, istennő (a virágok és természeti szépségeké), így Zeusz méltán gondolhatja, hogy majd jó előnyös házasságot köthetnek. Korénak azonban esze ágában nincs férjhez menni, főleg egy számára teljesen ismeretlenhez, ő látja, hogy milyen sorsa van minden nőnek és neki messzebb menő gondolatai vannak a jövőjével kapcsolatban, ami persze süket fülekre talál. Így azt találja ki, hogy lemegy az Alvilágba, oda úgyse nagyon merészkedik le senki és az Alvilág urától, Hádésztól kér menedéket. A gondolatot tett is kíséri, így Koré megérkezik az Alvilágba, Hádész pedig meglepetten fogadja a szúrós nyelvű fiatal lányt.
Koré is meglepődik, mert egy borzalmas, gonosz férfi helyett egy jóképű, kicsit mufurc fiatalembert talál, aki kissé nyögvenyelősen (hiszen Koré rákényszeríti a vendégeknek járó védelemre), de végül is átmeneti otthont ad a lánynak. A közös otthon pedig szinte hozza magával, hogy állandóan összefutnak, együtt étkeznek, így szépen lassan, de valami kialakul köztük. Eleinte ez persze egy barátság, majd Hádész egyre inkább kezd megnyílni Koré előtt és mire a lány észbekap, már bele is szeret a fiúba.
Persze túl egyszerű lenne a történet, ha mind a ketten KOMMUNIKÁLNÁNAK egymással és mivel egyik sem árulja el az igazi érzelmeit, így jóóóó hosszasan el lehet húzni ezt a szerelmi szálat.
Ettől függetlenül nem mondom, hogy ez így rossz, imádtam az összes közös jelenetüket, ahogy lassacskán felfigyelnek egymásra, ahogy a szúrós megjegyzések szépen lassan átalakulnak flörtölésbe és a valószínűleg nem én voltam az egyetlen, aki a végén már a körmét rágta, hogy mikor lesz kettőjük között több is.
Forrás: Tumblr
Természetesen nem csak erről szólt a regény, hiszen még a leghosszabb szerelmi szálat se lehet elhúzni majd ötszáz oldalon keresztül:).
Koré, amikor megérkezik az Alvilágba egy kietlen, semmilyen helyet talál. A lelkek csak úgy kóborolnak, félnek, unatkoznak, nem mondanám Pokolnak a helyet, de Paradicsomnak sem. Koré pedig úgy dönt, ha már itt fog élni, akkor valamit változtat ezen. Ehhez persze szüksége van Hádészra is, sőt a minden lében kanál Sztüxre is és hárman szépen megújítják az Alvilágot. Persze ez így túl szép is lenne, de a szerző azért próbált valamennyire a mitológiához hű lenni, így természetesen egy idő után a titok nem marad titok, kiderül, hogy Koré (illetve ahogy akkor már hívják - Perszephoné) hol van és persze mind Zeusz, mind Démétér éktelen haragra gerjed...

Nekem rettentően tetszett ez a feldolgozás és őszinte leszek, amennyire féltem, hogy egy "feltörekvő Tik-Tok szupersztár" írta ezt a regényt, annyira odavoltam érte végül.
Imádtam, hogy Hádész nem az a szörnyű, gonosz, borzalmas elrettentő férfi, ahogy a mitológiában leírják, itt egy jóval árnyaltabb karaktert kapunk belőle, akitől inkább azért rettegnek az emberek, mert az Alvilág ura és mert nem nagyon ismeri senki. Perszephoné pedig egyáltalán nem az a csendes, megalkuvó fiatal lány, akire gondolnánk. Neki vannak ötletei, gondolatai, véleménye, aminek hangot is ad, ha arról van szó. Sokkal többre vágyik, mint a nők többsége, amivel azért keményen megbotránkoztatja még az istennőket is :).
A kettőjük kapcsolata pedig nem a mostanság megszokott "a domináns, kemény férfi betöri a nagyszájú nőt" kapcsolat volt, hanem inkább egyenrangú félként tisztelték és szerették egymást. És ez üdítő volt a mostanság sok dominancián alapuló szerelmi szál után.
Az pedig, hogy a mai kor szellemének megfelelően "feminista köntösbe" bújtatta a regényt a szerző, még jót is tett neki.
Ami egyedül zavart picit, az a regény hossza. Én egy szerkesztő helyében kicsit néhol "feszesebbre" húztam volna a történetszálat, szerintem egy kb 50 oldallal rövidebb könyv nem lett volna kárára a regénynek.

Összességében azonban imádtam ezt a regényt, ajánlom mindenkinek, aki szereti a görög mitológiát (mert azért kapunk jó pár sztorit, nevet, istent és egyebet belőle), Hádész és Perszephoné történetét és akiket nem zavar a regény erős feminista felhangja.
Én pedig alig várom, hogy a szerző újabb történetét megismerjem!

Borító: 
Figyelemfelkeltő, de nekem túl "csajos"

Kedvenc karakter:  Perszephoné, Hádész, Sztüx

Szárnyalás: a történet új feldolgozása

Mélyrepülés: nekem egy picit hosszúra sikeredett

Érzelmi mérce: romantika van benne bőven

Értékelés: 





Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Ezúttal olyan könyvek íróit keressük, akik szintén a görög mitológiát választották történetük témájául. A blogjainkon található betűkből rakjátok össze a neveiket, és írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

TISAJEFENNIRN

A blogturné további állomásai:
Június 18 - Könyv és más
Június 21 - Hagyjatok! Olvasok!
Június 24 - Dreamworld
Június 27 - Kelly és Lupi olvas

2024. június 26., szerda

Danielle L. Jensen: The Bridge Kingdom - A híd királysága (A híd királysága #1)


A Könyvmolyképző Kiadónál jelent meg Danielle L. Jensen TikTok-szenzációként elhíresült regénye, A híd királysága. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Lara hercegnő szenvedéllyel és ármánykodással átitatott történetét, melyből kiderül, mi történik, ha beleszeretsz abba a férfiba, akit valójában el kellene pusztítanod.
Kövessétek a turné állomásait, ismerjétek meg ezt az érzelmekkel teli regényt, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet. 
 
Könyvmolyképző Kiadó 2024
376 oldal
Fordította: Borz Alexandra
Goodreads: 4,05
Besorolás: high-fantasy, intrika, enemies-to-lovers

Mi történik, ha beleszeretsz abba, akinek az elpusztítása a küldetésed?
Lara hercegnőt harcosnak nevelték, és mindig is tisztában volt a végzetével: el kell pusztítania ellenségét, Aren királyt. A Híd Királyság, Aren király országa ugyanis arra használja a hatalmát, hogy kifossza és tönkretegye Lara hazáját.
Amikor elküldik Larát, hogy Aren király felesége legyen, végre lehetőséget kap, hogy a közelébe férkőzzön. Nincs más dolga, mint belülről emészteni fel a királyságot – és újdonsült férjét. Ám amikor az ellenséges érzelmek szenvedéllyé alakulnak át, a lány hűségét a legkeményebb próbák elé állítják…


Nagy várakozással kezdtem a regénybe, mert láttam már itt-ott pozitív véleményeket róla, és a borító-fülszöveg kombó is csupa jót feltételezett: elrendezett házasság, ellenségből szerelmessé váló párossal, egy jó kis alternatív fantasy világba helyezve. Az első fejezet után viszont szó szerint félre kellett tennem egy egész napra, mert becsapottnak éreztem magam, egyáltalán nem értettem, mi miért történik. Ugyanis az első fejezetben Lara hercegnő szempontjából olvashattam arról, hogyan készítették fel őt és 11 féltestvérét 15 éven keresztül arra, hogy a legjobb közülük feleségül menjen Ithicana királyához, hogy aztán kémkedéssel megszerezze a kontinenseket összekötő Híd titkait, amit jelenleg Ithicana ural. Éveken át kínzással felérő edzéseken, kiképzéseken vettek részt, mindezt a sivatag közepén, a világtól elzártan, titokban, egy cél érdekében, hogy egy napon szó szerint gyilkossá váljanak. Elérkezett a nagy kiválasztás ideje, de nem azt történt, amit mindenki várt, hogy Marylyn lesz a "nyertes", aki a legjobb volt közülük, hanem Lara önálló akciója következtében a lányok megmérgezve dőltek az asztalra, így egyedül ő lehet a kiválasztott, magára vállalta ezt a terhet. Őszinte leszek, ez engem sokkolt, nem is akartam tovább olvasni, nekem ez így túl meredek. Olvastam már ezt-azt, de ez így több sebből vérzett és tök értelmetlen volt. DE. Azért hangsúlyozom ezt ennyire ki, hogy ne essetek az én hibámba, tovább kell haladni, mert semmi sem az, aminek elsőre látszik. Egy része legalábbis értelmet nyer.
Lara apja, Maridrina királya elviszi a lányát Arenhez, aki ott helyben a szabad ég alatt feleségül veszi, mindkét ország szertartása szerint, és magával viszi az egyik vendégházba. Ez a házasság Aren szülei és Lara apja, Silas Veliant közötti szerződés eredménye, a két ország közötti szövetség megpecsételése. A térképen jól látszik, hogy a két kontinenset összekötő Híd feletti uralom milyen hatalmas jelentőségű, hiszen a kereskedelem itt folyik, a tenger nagy része kockázatos viharok miatt. Lara apja ezzel a szerződéssel sem elégedett, ő a Híd feletti uralmat akarja megszerezni, és a lányának kell kémkednie a részletekről, hogyan lehetne elfoglalni és uralni. Aren országa sok pénzt nyer a Híddal, ugyanakkor a védelemre, fegyverekre költött pénz is rengeteg, konkrétan egy ördögi kör az egész, kényes egyensúlyt kell fenntartani a kereskedő országok között. Lara fanatikusan hisz az apja igazában, teljesíti a kérését, titkokat szerez meg. Ugyanakkor ahogy telik az idő, az utált hercegnőből megbecsült társ lesz, napról napra jobban felnyílik a szeme, mennyi minden máshogy van valójában, mint amit a tanítóik az agyukba véstek a sivatagi évek alatt. Aren is egyre jobban bízik benne, még a beosztottjai is, akik közül sokukat megmentett a csaták során, vagy épp segített őket meggyógyítani.
Lara végül tisztába kerül az igazsággal, saját szemével és fülével győződhet meg mindenről, de ekkor már késő, a gépezet beindult, és kiderül az árulása.
Ahogy fentebb írtam, a regény eleje könyörtelen hangnemben indult, és ez nálam nem azt a hatást érte el, amit általában másoknál. Kétségtelen, hogy sokan szeretik az intenzív kezdést egy badass-nek tűnő hősnővel, általában én is, de itt nekem kissé túllőtt a célon a szerző. Lara karaktere volt a második fő bajom. Értem én, hogy 15 év agymosással a háta mögött nehéz hinni a szembejövő valóságnak és megváltoztatni a gondolkodását. Olvasóként 2-3 fejezet elég volt ahhoz, hogy kiismerjem az apja jellemét, a valódi mozgatórugókat, neki ez végzetesen későn sikerült. De amikor már mindennel tisztába került, akkor sem volt őszinte Arennel, és ennek meg is lett a következménye. Nem azt vártam, hogy szóról szóra bevalljon mindent, de gyakorlatilag nem mondott el szinte semmit a korábbiakról, pl. a testvéreiről. Bosszantóan sok árulkodó jel volt az apjával kapcsolatban, mégis túl sokáig bízott benne, na persze, majd bolond lenne visszaadni a szabadságát, mikor szart se ért a szemében egyik lánya élete sem. 
Aren Kertell Ithicana királya, jóvágású, erős alkatú pasas, immár Lara férje. Tiszteltem benne, hogy együtt harcol a csatákban a katonáival, ugyanúgy kiteszi magát a veszélyeknek, mint bárki más. A bizalma a felesége felé lassan épül fel, ahogy a mélyebb érzései is, elég sokat kell várni a romantika kibontakozására. Nem ezen van a hangsúly, sőt, én nem adnék erre a regényre romantikus címkét sem. De van végig egy bizonyos szexuális feszültség, néhány párás jelenet, ami kellemes várakozással töltött el, bárcsak erőteljesebbé fejlődne ez a szál. Az érzelmekre összpontosítva elég nyilvánvaló, Arennek Lara kezdetben csupán egy kellemes arc, pontosan tudja, hogy kémkedni jött, tehát igyekszik karnyújtásnyira tartani magától. Aztán idővel finomodik kettejük kapcsolata, sőt Arent egyre inkább a lenti agya irányítja ebben a kapcsolatban. Amíg el nem hálják a házasságot, addig akár könnyedén semmissé válhat a frigy, emiatt volt némi feszültség. Lara is változik, elég nyilvánvaló, hogy a kegyetlennek beállított Aren igazából a népéért élő, önzetlen király, ezt neki is be kell ismernie. Mit tud tenni Lara, hiszen tudja, az apja levadássza, ha nem teljesíti a várakozásait, nehéz dönteni a saját népe, és a férje országa között, a nép mindkét helyen ugyanolyan ártatlan. Nekem nagyon fura volt tudomásul venni, hogy sokáig annyira agyatlan bábu volt a karaktere, aztán mikor megvilágosodik, már hiába okos, nem tesz mindent helyre.
A királyság számtalan szigetből áll, amik fölött ível a Híd, a környezet pedig sűrű dzsungelszerű növényzetből és ragadozó állatokból áll, a tenger folyamatosan háborog és hemzseg a cápáktól. Lara folyton tengeribeteg, őszintén szólva ezt már nagyon untam, elegem volt a hányásból. Nem értettem, hogy számtalan alkalommal mehettek volna egyszerűen a hídon, mégis hajóztak inkább, kitéve magukat az elemeknek, bár így kétségtelenül izgalmasabb volt. A mellékszereplők teljesen rendben voltak, a következőkben nyilván nagy szerepet kap Aren húga, sőt saját könyvet is, ő is érdekházasságra készül. Nagyobb szerepet kaptak még a katonai vezetők, testőrök, tették a dolgukat. Egyedül Aren nagymamája volt több, mint fura. Kiakadtam, amikor ellenőrizte az unokái fogait, kb mintha öt évesek lennének.
Ne kérdezzétek, hogy értettem-e valójában a királyságok közötti deal-eket, mert enyhén szólva nem, inkább csak sodródtam az árral, nem is akartam értelmezni. Azt mindenképp csalódásként éltem meg, hogy ebben a regényben semmi fantasy szál nincs, csupán a helyszín jelenti a fantasy-t, mint egy alternatív valóság. Nincs mágia, nincsenek lények, egyedül a Híd az, ami csodálatra méltó, szó szerint alappillére a történetnek. Számomra ez így kevés volt, önmagában a hatalmi harcok és az intrikák nem kötöttek le, a gyengébb szerelmi szál sem segített. De mindenképp adnék esélyt a folytatásnak, kíváncsi leszek mikorra várható Az áruló királynő megjelenése. A szerző weboldalán azt olvastam, hogy hat részesre tervezi a sorozatot, ebből négy rész jelent meg.
Összességében egy közepesen izgalmas regényt olvashattam, aminek szívesen veszem kézbe majd a folytatását, de azt is hozzá kell tennem, ha nem találom meg ezt a gyönyörű térképet a könyvhöz, és nem nyer értelmet általa sok részlet, akkor kevésbé lennék lelkes.  

Borító: Hát...ööö.
 
Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: A Híd.

Mélyrepülés: Az "utolsó vacsora" sokkja.

Érzéki mérce: Nem sok jót mondhatok erre a pontra, nem éreztem jónak a kémiát, a szenvedély hiányzott.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték

Mostani játékunk során enemies to lovers jellegű párokat keresünk. Minden állomáson láthattok egy fotót-fanartot a keresett páros tagjairól, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy hívják őket, majd a nevüket beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ahol több név is szóba jöhet, ott természetesen mindegyiket elfogadjuk. (Segítségként annyit még elárulunk, hogy egy párost leszámítva mindannyian könyvmolyképzős könyvek főszereplői.)
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomások: 
 
06/26 Kelly és Lupi olvas
06/28 Dreamworld - Borítók
06/30 Dreamworld - Idézetek
07/02 Milyen könyvet olvassak?
07/04 Dreamworld
 


Leigh Bardugo: Rule of Wolves - Farkasok törvénye (A sebhelyes cár #2) - blogturné extra

 


A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában folytatódik Leigh Bardugo sikersorozata, és a Rule of Wolves - Farkasok törvénye által a Grisaverzum újabb szegletébe nyerhetünk bepillantást. A sebhelyes cár, Nyikolaj Lancov és bizalmasai élete bár folytonos csatatér, mind azon dolgoznak, hogy Ravka elkerülje a háborút a szomszédos országokkal. Intrikák, szerelmek és egy történet, mely garantáltan rabul ejt. Tarts te is a bloggereinkkel, és ha helyesen válaszolsz a kérdésekre, esélyed nyílik megnyerni egy példányt a regényből!

Könyvmolyképző, 2024
536 oldal
Fordította: Nagy Boldizsár
Goodreads: 4,36
Besorolás: fantasy, YA, ifjúsági

Fjerda hatalmas serege támadásra készül, Nyikolaj Lancov pedig minden leleményét és sármját – sőt, a benne rejlő szörnyeteget is – beveti, hogy megnyerje a háborút. Csakhogy mindeközben egy olyan sötét erő is fenyegeti, amely még az ifjú cár számára is végzetes lehet.
Zója Nazjalenszkaja túl sokat veszített a korábbi háborúban.Végignézte, ahogy a mentora meghal, és a legnagyobb ellensége feltámad, és nem hajlandó eltemetni még egy barátot.A kötelesség most azt követeli tőle, hogy használja a legtitkosabb képességét is, mert az országának minden fegyverre szüksége van. Bármi lesz is az ára.
Nyina Zenyik a lebukást és az életét kockáztatja azzal,hogy kémként beépült Fjerda fővárosi elitjébe. Összetört szíve még nem gyógyult be, és ha nem vigyáz, a bosszúvágya miatt az országa minden esélyét elveszti a háborúban.

Blogturné extra - interjúfordítás:

Leigh Bardugo új regénye, a Rule of Wolves - Farkasok törvénye egy rémísztő jelenettel indít: egy szárnyas szörny megtámad egy vidéki tanyát. De a Grisaverzum olvasói tudni fogják, hogy ez nem egy akármilyen szörny - ez maga a király, Nyikolaj.

Az előző részben, a Kings of Scars - A sebhelyes cárban, Nyikolaj segített legyőzni a Ravkát fenyegető szörnyű sötétséget, de nem úszta meg sértetlenül: ennek a sötétségnek egy darabkája benne él, egy démon formájában, amit nem igazán tud irányítani. És mindennek tetejében még az uralkodás napi küzdelmei is ott vannak: a népet a maga pártján tartani, a nyughatatlan nemeseket boldoggá tenni, a kincstárat megtölteni és Ravka veszedelmes szomszédait távol tartani.

Szerencsére Nyikolaj nincs egyedül. Az olyan szeretett Grisaverzum szereplők, mint Zója tábornok és Nyina, a mágiahasználóból lett kém, visszatérnek, saját fejezeteket kapnak és kapunk még néhány meglepő új nézőpontot is.

"Amikor felvázoltam a regényt, fontolgattam, hogy csak a Ravkán belüli eseményekre koncentrálok, de ez nem tűnt helyesnek" meséli Bardugo egy e-mailban adott interjúban. "Egyszerűen túl sok forgott kockán a könyv többi szereplője és népük számára. Ez lehetőséget adott arra is, hogy olyan karaktereket és történetelemeket érintsek, amelyek a korábbi Grisaverzum könyvekben csak ellenségként léteztek. Azt hiszem, mindig is érdekeltek azok az emberek, akik nem tábornokok, mesterkémek vagy a királyi család tagjai. Azok az emberek, amelyek kereszttűzbe kerültek.

És, persze van egy új nézőpont is, ami szükséges volt a cselekményhez, de mellette élveztem megírni, színtiszta dráma volt."

A korábbi grisa könyvekben rengeteg csata és konfliktus volt... de ez most tényleg olyan, mint egy háborús történet. Ez volt a szándékod? És milyen volt az írás/kutatás folyamata?
Ténylegesen nem akartam háborús könyvet írni. Nem szeretek nagy csatákról írni, és fárasztónak tartom a fegyverfejlesztés és a katonai stratégia kutatását. Szerencsére vannak olyan barátaim, akik a katonaságnál dolgoznak, és akik semmit sem szeretnek jobban, mint történelmi csatákat darabjaira szedni. Bizonyos szempontból ez a könyv arról szól, hogy megpróbáljuk elkerülni a háborút és annak áldozatait. De azt hiszem, Nyikolaj mellett én is rájöttem, hogy néha nem lehet a tüzet megfékezni.

Több főszereplővel szemben is borítottad az elvárásokat - ne legyen túl spoileres, de mesélj egy kicsit arról, hogy mi történik itt a hőseinkkel.
A "borítani" érdekes szó, mert már a kezdetektől fogva tudtam, hogy hová tartanak ezek a karakterek. Kihívás elé akarom állítani őket, arra kényszeríteni, hogy túllépjenek azon, akinek hitték magukat, és rájöjjenek, hogy kik is ők valójában. Nyikolaj számára ez azt jelenti, hogy meg kell értenie, mit is akar valójában magának és Ravkának. Zója számára ez azt jelenti, hogy meg kell tanulnia különbséget tenni a félelem és a sebezhetőség között. Nyina számára pedig azt, hogy el kell engednie a gyászt és a gyűlöletet, amit oly sokáig hordozott magában. Azt hiszem, az olvasóimat is kihívás elé akarom állítani.

Van egy ismétlődő sötét poén a könyvben - nem számít, mennyire rossz a helyzet, lesz ez még rosszabb is, mert ez Ravka. Miért van Ravka ennyire sújtva?
Ravka nagyon különleges sajátossággal rendelkezik a Grisaverzum országai között. Ellenségek veszik körül. Több száz évet töltött szinte elszigeteltségben az Árnyzóna miatt. Nagyon is helyőrségi állam, így óriási a túlélési vágy, de van egyfajta lélek mélyén rejlő vállrándítás is, mivel a ravkaiak ismerik az esélyeiket. Ez az, amivel Nyikolaj szembesül. Megpróbál meggyőzni egy olyan népet, amely már nem reménykedik, hogy talán érdemes újra reménykedni.

Egy másik dolog, ami sokszor felmerül, az a kérdés, hogy mitől lesz valaki szörny, és mit jelent szörnynek lenni - miért akartad ezt kideríteni?
Ez a kérdés már az első könyv óta foglalkoztat. Meddig akarsz elmenni? Ki érdemli meg a megváltást? Annyi erő rejlik a szörnyeteggé válás gondolatában. Azt hiszem, ezt látjuk abban, ahogyan egyes nők és lányok mostanában szépítkeznek. Nem érdekli őket, hogy szépek vagy tetszetősek legyenek. Feketére festik az ajkukat, zöldre festik a hajukat, karommá reszelik a körmeiket. Talán a szörnyeteg szabadon hozhat olyan döntéseket és cselekedeteket, amelyeket az átlagember nem.

Mi lesz a következő történet a grisaverzumban? (TÖBB KAZ.... KÉÉÉRLEK, KÖSZÖNÖM)
Tényleg nem tudom! Most, hogy a sorozat bemutatkozik a Netflixen ... ez megfelelő pillanatnak tűnt arra, hogy visszavonuljak. Annyi történet van, amit meg akarok írni, és annyi világot akarok felfedezni. Szándékomban áll visszatérni a Grisaverzumba; csak még nem tudom, mikor. Így hát a Farkasok törvényét lezárásként írtam, mintegy "búcsúként".


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A nyereményjáték során Leigh Bardugo eddig magyarul is megjelent köteteiből hozunk egy-egy idézetet, melyből rá kell jönnötök, melyik regényéhez is tartozik a feladvány. A könyv címét pedig írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“– Ezek szerint az Éjúr foglya vagyok?
– A védelmét élvezed.
– Mi a különbség a kettő között?”

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Június 20 - Kitablar
Június 24 - Readinspo
Június 26 - Kelly és Lupi olvas - extra
Június 28 - Hagyjatok! Olvasok!
Június 30 - Kelly és Lupi olvas

Rendszeres olvasók