KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. június 27., csütörtök

Bea Fitzgerald: Girl, Goddess, Queen - Pokolba a szerelemmel!

 


A Menő Könyveknek köszönhetően nemrég megjelent Hádész és Perszephoné történetének feminista feldolgozása Pokolba a szerelemmel! címmel. Tartsatok öt bloggerünkkel az alvilágba, a turné végén pedig ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Menő Könyvek, 2024
480 oldal
Fordította: Frei-Kovács Judit
Goodreads: 4,04
Besorolás: ifjúsági, fantasy, YA, romantikus

Több ezer évvel ezelőtt az istenek előálltak egy hazugsággal. Azt állították, hogy Perszephoné más istenek politikai játszmáinak áldozatává vált. Hogy Hádész elrabolta, és a feleségévé tette. Hogy Démétér annyira belebetegedett, hogy a Föld haldokolni kezdett miatta.

Ám a valódi történet ennél sokkal érdekesebb.

Perszephonét nem levitték a pokolba, hanem leugrott oda. Esze ágában sem volt hozzámenni valami önelégült istenséghez, aki sokkal jobban szerette saját magát, mint őt.

Most már csak annyit kell tennie, hogy meggyőzi az Alvilág idegesítően szexi, pimasz és igazán goromba urát, Hádészt, hogy segítsen megvalósítani a tervét. Egy olyan tervet, amely alapjaiban rengeti meg az Olümposzt.

Ám a következmények halálosak lehetnek, különösen, ha az ember a pokolban van…

Egy szenvedélyes, friss és hihetetlenül szórakoztató ifjúsági regény egy feltörekvő Tik-Tok szupersztár tollából.

Őszinte leszek, nem vagyok nagy rajongója a görög mitológiának. Persze, érdekelt, ismerem is, de körülbelül itt vége is van az egésznek. Már kamaszként is zavart, hogy a nőket szinte tárgyként kezelték, szüljön gyereket, nevelje fel, szerezzen egy jó partit és ez a görög mitológiában se volt másképp. A nőket elrabolták, meggyalázták, elcsábították és minden fontos tettet szinte csak a férfiak vittek véghez. A főisten, Zeusz pedig... egy vén kéjenc volt a szememben, aki bármire ráröppent, aminek női formája volt.
Hádész és Perszephoné eredeti története is erre hajaz, hiszen a majdnem kislány Perszephonét Hádész elrabolja, majd a feleségévé kényszeríti...
De amikor láttam, hogy egy szerző "picit" átírja az eredeti sztorit, rögtön kíváncsivá tett, hiszen az "ellenségekből szerelmesek" téma mindig is tetszett.

A történet szerint Koré, Démétér és Zeusz lánya Szicilia szigetén nő fel, az édesanyja és jó pár nimfa társaságában. Apja Zeusz, nem igazán foglalkozik vele, hiszen annyi sarja van mindenfelé, egy dolog miatt viszont mégis felfigyel a lányára, hiszen Koré fiatal, gyönyörű, istennő (a virágok és természeti szépségeké), így Zeusz méltán gondolhatja, hogy majd jó előnyös házasságot köthetnek. Korénak azonban esze ágában nincs férjhez menni, főleg egy számára teljesen ismeretlenhez, ő látja, hogy milyen sorsa van minden nőnek és neki messzebb menő gondolatai vannak a jövőjével kapcsolatban, ami persze süket fülekre talál. Így azt találja ki, hogy lemegy az Alvilágba, oda úgyse nagyon merészkedik le senki és az Alvilág urától, Hádésztól kér menedéket. A gondolatot tett is kíséri, így Koré megérkezik az Alvilágba, Hádész pedig meglepetten fogadja a szúrós nyelvű fiatal lányt.
Koré is meglepődik, mert egy borzalmas, gonosz férfi helyett egy jóképű, kicsit mufurc fiatalembert talál, aki kissé nyögvenyelősen (hiszen Koré rákényszeríti a vendégeknek járó védelemre), de végül is átmeneti otthont ad a lánynak. A közös otthon pedig szinte hozza magával, hogy állandóan összefutnak, együtt étkeznek, így szépen lassan, de valami kialakul köztük. Eleinte ez persze egy barátság, majd Hádész egyre inkább kezd megnyílni Koré előtt és mire a lány észbekap, már bele is szeret a fiúba.
Persze túl egyszerű lenne a történet, ha mind a ketten KOMMUNIKÁLNÁNAK egymással és mivel egyik sem árulja el az igazi érzelmeit, így jóóóó hosszasan el lehet húzni ezt a szerelmi szálat.
Ettől függetlenül nem mondom, hogy ez így rossz, imádtam az összes közös jelenetüket, ahogy lassacskán felfigyelnek egymásra, ahogy a szúrós megjegyzések szépen lassan átalakulnak flörtölésbe és a valószínűleg nem én voltam az egyetlen, aki a végén már a körmét rágta, hogy mikor lesz kettőjük között több is.
Forrás: Tumblr
Természetesen nem csak erről szólt a regény, hiszen még a leghosszabb szerelmi szálat se lehet elhúzni majd ötszáz oldalon keresztül:).
Koré, amikor megérkezik az Alvilágba egy kietlen, semmilyen helyet talál. A lelkek csak úgy kóborolnak, félnek, unatkoznak, nem mondanám Pokolnak a helyet, de Paradicsomnak sem. Koré pedig úgy dönt, ha már itt fog élni, akkor valamit változtat ezen. Ehhez persze szüksége van Hádészra is, sőt a minden lében kanál Sztüxre is és hárman szépen megújítják az Alvilágot. Persze ez így túl szép is lenne, de a szerző azért próbált valamennyire a mitológiához hű lenni, így természetesen egy idő után a titok nem marad titok, kiderül, hogy Koré (illetve ahogy akkor már hívják - Perszephoné) hol van és persze mind Zeusz, mind Démétér éktelen haragra gerjed...

Nekem rettentően tetszett ez a feldolgozás és őszinte leszek, amennyire féltem, hogy egy "feltörekvő Tik-Tok szupersztár" írta ezt a regényt, annyira odavoltam érte végül.
Imádtam, hogy Hádész nem az a szörnyű, gonosz, borzalmas elrettentő férfi, ahogy a mitológiában leírják, itt egy jóval árnyaltabb karaktert kapunk belőle, akitől inkább azért rettegnek az emberek, mert az Alvilág ura és mert nem nagyon ismeri senki. Perszephoné pedig egyáltalán nem az a csendes, megalkuvó fiatal lány, akire gondolnánk. Neki vannak ötletei, gondolatai, véleménye, aminek hangot is ad, ha arról van szó. Sokkal többre vágyik, mint a nők többsége, amivel azért keményen megbotránkoztatja még az istennőket is :).
A kettőjük kapcsolata pedig nem a mostanság megszokott "a domináns, kemény férfi betöri a nagyszájú nőt" kapcsolat volt, hanem inkább egyenrangú félként tisztelték és szerették egymást. És ez üdítő volt a mostanság sok dominancián alapuló szerelmi szál után.
Az pedig, hogy a mai kor szellemének megfelelően "feminista köntösbe" bújtatta a regényt a szerző, még jót is tett neki.
Ami egyedül zavart picit, az a regény hossza. Én egy szerkesztő helyében kicsit néhol "feszesebbre" húztam volna a történetszálat, szerintem egy kb 50 oldallal rövidebb könyv nem lett volna kárára a regénynek.

Összességében azonban imádtam ezt a regényt, ajánlom mindenkinek, aki szereti a görög mitológiát (mert azért kapunk jó pár sztorit, nevet, istent és egyebet belőle), Hádész és Perszephoné történetét és akiket nem zavar a regény erős feminista felhangja.
Én pedig alig várom, hogy a szerző újabb történetét megismerjem!

Borító: 
Figyelemfelkeltő, de nekem túl "csajos"

Kedvenc karakter:  Perszephoné, Hádész, Sztüx

Szárnyalás: a történet új feldolgozása

Mélyrepülés: nekem egy picit hosszúra sikeredett

Érzelmi mérce: romantika van benne bőven

Értékelés: 





Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Ezúttal olyan könyvek íróit keressük, akik szintén a görög mitológiát választották történetük témájául. A blogjainkon található betűkből rakjátok össze a neveiket, és írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

TISAJEFENNIRN

A blogturné további állomásai:
Június 18 - Könyv és más
Június 21 - Hagyjatok! Olvasok!
Június 24 - Dreamworld
Június 27 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók