KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. június 1., szombat

Cassandra Clare: Sword Catcher - A kardfogó (A kardfogó #1)

 
A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Cassandra Clare új sorozatának első részét Sword Catcher -  A kardfogó címmel. A szerző rajongói és persze bloggereink is alig várták már, hogy elmerülhessenek ebben a művészien részletezett, keleties hangulatú fantasy világban, ahol hatalmi harcok dúlnak a királyságért és az alvilágért. A sármos Conor herceget fenyegető veszélyeket egy dublőr és egy titokzatos orvosnő próbálja elhárítani. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.
 
Könyvmolyképző Kiadó 2024. Zafír pöttyös
592 oldal
Fordította: Sándor Alexandra Valéria
Goodreads: 3,81
Besorolás: felnőtt, high-fantasy, mágia

A ​tiltott szerelem romba dönthet egy királyságot?
Kel árva, akit azért szakítottak ki megszokott életéből, hogy kardfogó legyen – a királyi trónörökös, Conor Aurelian herceg dublőre.
A herceggel együtt nevelkedett, remek kiképzést kapott harcművészetekből és az államvezetés művészetéből. Olyan közel állnak egymáshoz Conorral, mintha fivérek lennének, ám Kel tudja, az a végzete, hogy meghaljon Conorért…
Lin Caster az ashkarok közül való, így mágikus képességekkel bír, és titokban folyamatosan ellátja Castellane betegeit. Képességei ellenére sem tudja meggyógyítani a legjobb barátnőjét anélkül, hogy hozzáférne a tiltott tudáshoz.
Miután egy sikertelen gyilkossági kísérlet összehozza Lint és Kelt, bekerülnek a rejtélyes Guberáló Király hálójába, aki a castellane-i alvilág vezéreként mindkettőjüknek felajánlja azt, amire a legjobban vágynak, de magas árat kér a tudásért…
Ahogy a régóta őrzött titkok kezdenek kiderülni, fel kell tenniük maguknak a kérdést: megéri a tudásért árulónak lenni? A tiltott szerelem romba dönthet egy királyságot? A felfedezéseik vajon háborúba taszítják az országot, és káoszba a világot?


Tavaly októberben olvastam el a szerzőtől Az utolsó órák sorozat befejező részét, már akkor írtam, hogy nehéz lesz kibírni az újabb árnyvadász sorozatig, de sebaj, mert jön a felnőtteknek szóló új fantasy sorozat, teljesen új világfelépítéssel, árnyvadászok nélkül. Csak zárójelben megjegyzem, hogy a következő árnyvadász sorozat, a The Wicked Powers első része 2026-os megjelenésű lesz, ami magyarul esetleg plusz egy évet jelent majd. Addig viszont itt van A kardfogó sorozat, melynek első része engem meglehetősen ámulatba ejtett.
A legfontosabbal kell kezdenem, a rám legjobban ható aspektussal, a leírásokkal. Minden egyes oldalon azt éreztem, hogy teljes képet látok a környezetről, mindent maximálisan el tudok képzelni, részletekbe menően informált a szerző az épületekről, növényekről, ruhákról, bútorokról, díszítő elemekről, ételekről, italokról és még sorolhatnám mennyi mindenről. De nem csak a látható dolgokat érzékelhettem, a leírás kiterjedt más területekre is, illatokra, tapintásra, a belső vívódásokra. Végül arra jutottam, ez a fajta részletesség nem való minden olvasónak, sokan fogják felróni ezt a szerzőnek, én viszont hatalmas élvezettel olvastam. Volt benne valami keleties érzés, eszembe juttatta a gyerekkorom kedvenc arab meséit. Gondolom Cassie bőven merített az utazási élményeiből és a gyerekkorából is, nem véletlen a hasonlóság. Megszokhattuk a szerző hosszú, ötszáz oldal feletti könyveit, főleg az utóbbi években, de most mindenképp hozzá kell tennem, hogy a részletes leírások miatt lett ez a regény féltégla méretű, de ez nem jelent túlírtságot, legalábbis én nem éreztem ezt.
A regény felépítése két nézőpontra épül. A főszereplő Kel tízévesen került az árvaházból a palotába, miután a királyi pár élni kívánt a hagyománnyal, miszerint a hasonló korú Conor herceg mellé kiválasztották őt dublőrnek, akivel együtt nőnek fel, a világ felé unokatestvéreként. Ugyanakkor egy kis mágikus talizmán segítségével a két egyforma fiú akár fel is cserélhető, így merényletveszély, vagy betegség esetén helyettesíteni tudja a herceget, ez a "kardfogó" intézménye. Egyben testőr is, kiképzik arra, hogy minden körülmények között, a saját élete árán is megvédje a herceget.
A másik nézőpont a fiatal női orvos, Lin Caster sorsát követi, aki szintén árván nőtt fel, a testvérével a királyi tanácsadó nagyapjukra támaszkodhatnának, de ő a palotabéli sűrű teendői miatt elutasította a gyerekek nevelését a szülők halálakor. Lin rendíthetetlenül tanul, dupla lendülettel, egyrészt azért, mert nő, és így kevesebb lehetősége van például megfelelő könyvekből tanulni, de egyéb területeken is folyton hátrányban van, másrészt a legjobb barátnője nagyon beteg, az ő megmentése az életcélja lett. Lin ashkar származású. egy üldözött néphez tartozik, akiket ebben az országban éppenséggel megtűrnek, de szigorú törvények alkalmazásával. Falakkal körülvett városrészben laknak, és éjszaka nem járhatnak ki, legfeljebb életveszély esetén. Az ashkarok képesek apró varázslatokra, használnak némi mágiát, ami legtöbbször talizmánok készítésében és hókuszpókusz jellegű dolgokban merülnek ki. Azonban egy napon Linhez kerül egy mágikus kő, ami mintha suttogna hozzá, kérleli, hogy használja.
Ez a két karakter egy sötét éjszakán találkozik, méghozzá egy súlyos incidens következtében. A kardfogót a herceg köpenyében megtámadják, kis híján megölik, és Lint hozzák el hozzá, aki meg is tudja gyógyítani. Később Conor is megsérül, és újra a megbízható orvosnőt hívják a palotába, ezúttal azonban minden érintettnek nyilvánvalóvá válik, hogy mágiát is használ.
A regény fejezetei között a szerző elmeséli az ashkar nép történetét, hogyan csalták tőrbe a királynőjüket, hogyan égették föl az otthonaikat, hogyan sikerült mégis megmenteni az embereket, majd hogyan lett istennőjükké. Ez a köztes történet végül összeér a főcselekménnyel, és értelmet nyernek a részletei, meglepő csattanóval a végén.
A világfelépítéshez tartozik még a monarchikus királyság bemutatása, ami egy elég szövevényes rendszer. A különböző kereskedelmi tevékenységek a charták között került elosztásra, a nemes családok között. A családok folyamatosan vetélkednek egymással, szövetkeznek, elárulják egymást vagy épp házassággal érnek el szövetségeket. Emellett íratlan szabályok szerint működik az alvilág is, ahol a Guberáló király az uralkodó, aki egyfajta egyensúlyt tart fenn, de itt is folynak a cselszövések. Ez a két rendszer kapcsolódik is egymással, mindenhol vannak besúgók, kémek és persze egy intrikával átszőtt történetben elég alapvető, hogy valaki magához akarja ragadni a hatalmat, megbuktatni Castellane uralkodóját, vagy épp az alvilág királyát.
Fentebb kezdtem a részletesség élvezetességével, folytatom a változatos karakterekkel, mert igazából nagyon is karaktervezérelt a regény. Egyértelműen Kel a legfontosabb közülük, nagyon megfogott a története, hogyan lett egy egyszerű árva fiúból kardfogóvá, mindezt a saját választása szerint, nem kényszerítették erre az útra. Az évek során a legjobb barátok lettek Conor herceggel, akinek megtanulta a gondolkodását, mozdulatait, tökéletesen tudja helyettesíteni. Elégedett az életével, bármikor feláldozná magát, és Conor királlyá válása után szívesen vállalná a testőrség vezetését. Conor már kevésbé lelkes, bár elfogadja a kötelezettségeit, azért elég sokszor feszegeti a határokat. Szeret dorbézolni, kiélvezni az életet még a kényszerű politikai házasság előtt, így meglehetősen nagy adósságot halmoz fel, ami végül a bajt hozza a fejére. A trónörökös elég arrogáns, időnként lekezelő, nagyképű, meggondolatlan. Van hová fejlődnie, alig várom, hogy lássam ezt a folyamatot. A nemesi családok gyerekei alkotják a baráti társaságukat, köztük van Antonetta, mára már eladósorban lévő gyönyörű nemes hölgy, a vele való érzelmi szálnak szerintem lesz még folytatása. Érdekes karakter volt még számomra Lin nagyapja, aki kezdetben ellenszenves és távolságtartó, később jobban megbarátkoztam vele, Mayesh cselekedetei mögötti magyarázatok helytállóak.
A Guberáló király meglepően szimpatikus volt, a közvetlen csapata kellően titokzatos, izgalmas háttértörténet töredékekkel, amiket remélem később még jobban megismerhetek. Kel és Lin is kapcsolatba kerül ezzel a csapattal, és meglehetősen bele is bonyolódnak az intrikákba. A következő rész címe A Guberáló király, szóval ha a regény végén nem az övé lenne az utolsó jelenet, akkor is tudhatjuk, hogy rá és a szövetségeseire épül a folytatás.
Néhány szóval nem lehet elintézni az érzelmeket, de megpróbálom. Ez a regény nem mondható romantikusnak, alig-alig van ilyen jellegű jelenet, Cassie olyan szinten visszafogta magát, hogy részemről a fél csillag levonás pontosan ennek a ténynek szól. Eszméletlenül hiányoltam azt a fajta szerelembe esést és vívódást, ami a szerző történeteire jellemző. Kel elég bonyolult érzelmileg, nem engedheti meg magának a mélyebb érzéseket, ettől függetlenül elég sokféle dologba belekóstol. Vannak teóriáim, de majd meglátjuk. Ami viszont tagadhatatlan, az Lin és Conor között röpködő szikrák, ami már némileg megalapozhatja a várakozásaimat. Nagyon lassú égés, amit eddig produkáltak, de eléggé tiltottnak és szenvedősnek ígérkezik. A fülszöveg már erre a részre is ezt sugallta, de ez nem következett be a várakozásnak megfelelő mértékben, sajnos. A szereplők mind huszonévesek, remélem azért a következő részben erősödik az érzelmi bonyolítás, hevesebb interakciókkal.
Ami még nagyon érdekes a történetben számomra, az a mágia használata. Ez is fokozatosan épül, egyre több apró részletből adódik össze és alig várom, hogy a következő részben majd jobban kibontakozzon.
Összességében egy lassú folyású kezdetet kaptam, de én élveztem ezt a részletes kibontakozást, valahol írtam is, hogy amikor belemélyedtem a könyvbe, mellettem ágyút lehetett volna elsütni, nem érdekelt, ebben éltem. Szépen építkezett a cselekmény, ami tele van intrikával, korrupcióval, rejtélyekkel. Ez a regény felnőtteknek készült, vannak olyan elemei, amik esetleg gyomorforgatóak, fájdalmasak, de vannak bőven vicces és szórakoztató pillanatok is. A sokszínűség itt is jelen van, mint ahogy megszokhattuk a szerzőtől, nem probléma a nem hagyományos felállás egy kapcsolatban, és a queerség is normális. Egyszerűen tökéletes az árnyvadászokon felnőtt olvasó generációnak, akik szeretik Cassie stílusát, de valami felnőttesebbre vágynak.
Muszáj a végén még pár megjegyzést tennem, mert önkéntelenül is tesz az ember lánya összehasonlításokat. Engem Will és Jem kapcsolatára emlékeztetett Conor és Kel párosa. Volt ebben valami testvériség szintjét elérő barátság, egymásért való kiállás és áldozatvállalás. De nem egyforma mértékben, ez igaz. A másik lehet, hogy a saját hülyeségem, de én többször is láttam Conorban Jace-t. Volt pár megnyilvánulása, főleg Linnel kapcsolatban, amikor hangosan felhorkantottam és tapsikoltam, úristen, ez Jace.
Természetesen nagyon várom a folytatást, ami eredeti nyelven is 2025. márciusában várható, szóval most hosszú ideig Cassie nélkül maradok, még jó, hogy az összes könyve a polcomon arra vár, hogy újra fellapozzam. A kardfogó biztosan újraolvasós!
Képek: Pinterest, Wiki fandom

Borító: Tükrözi a keleties hangulatot.

Kedvenc karakter: Lin, Kel.

Szárnyalás: A világfelépítés és a leírások.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Nagyon halvány a szerelmi szál és elég zavaros, ez még nagyon alakulóban van.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték:
 
Minden állomáson felteszünk egy kérdést, amit könnyedén megválaszolhattok, ha előtte elolvassátok a regény beleolvasóját. Kérjük, a válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

KÉRDÉS:  MI A NEVE AZ ÁRVAHÁZ ÉPÜLETÉNEK?

További állomások:

06.01 Kelly és Lupi olvas
06.04 Kitablar
06.07 Könyv és más
06.10 Utószó



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók