Oldalak

2024. június 26., szerda

Leigh Bardugo: Rule of Wolves - Farkasok törvénye (A sebhelyes cár #2) - blogturné extra

 


A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában folytatódik Leigh Bardugo sikersorozata, és a Rule of Wolves - Farkasok törvénye által a Grisaverzum újabb szegletébe nyerhetünk bepillantást. A sebhelyes cár, Nyikolaj Lancov és bizalmasai élete bár folytonos csatatér, mind azon dolgoznak, hogy Ravka elkerülje a háborút a szomszédos országokkal. Intrikák, szerelmek és egy történet, mely garantáltan rabul ejt. Tarts te is a bloggereinkkel, és ha helyesen válaszolsz a kérdésekre, esélyed nyílik megnyerni egy példányt a regényből!

Könyvmolyképző, 2024
536 oldal
Fordította: Nagy Boldizsár
Goodreads: 4,36
Besorolás: fantasy, YA, ifjúsági

Fjerda hatalmas serege támadásra készül, Nyikolaj Lancov pedig minden leleményét és sármját – sőt, a benne rejlő szörnyeteget is – beveti, hogy megnyerje a háborút. Csakhogy mindeközben egy olyan sötét erő is fenyegeti, amely még az ifjú cár számára is végzetes lehet.
Zója Nazjalenszkaja túl sokat veszített a korábbi háborúban.Végignézte, ahogy a mentora meghal, és a legnagyobb ellensége feltámad, és nem hajlandó eltemetni még egy barátot.A kötelesség most azt követeli tőle, hogy használja a legtitkosabb képességét is, mert az országának minden fegyverre szüksége van. Bármi lesz is az ára.
Nyina Zenyik a lebukást és az életét kockáztatja azzal,hogy kémként beépült Fjerda fővárosi elitjébe. Összetört szíve még nem gyógyult be, és ha nem vigyáz, a bosszúvágya miatt az országa minden esélyét elveszti a háborúban.

Blogturné extra - interjúfordítás:

Leigh Bardugo új regénye, a Rule of Wolves - Farkasok törvénye egy rémísztő jelenettel indít: egy szárnyas szörny megtámad egy vidéki tanyát. De a Grisaverzum olvasói tudni fogják, hogy ez nem egy akármilyen szörny - ez maga a király, Nyikolaj.

Az előző részben, a Kings of Scars - A sebhelyes cárban, Nyikolaj segített legyőzni a Ravkát fenyegető szörnyű sötétséget, de nem úszta meg sértetlenül: ennek a sötétségnek egy darabkája benne él, egy démon formájában, amit nem igazán tud irányítani. És mindennek tetejében még az uralkodás napi küzdelmei is ott vannak: a népet a maga pártján tartani, a nyughatatlan nemeseket boldoggá tenni, a kincstárat megtölteni és Ravka veszedelmes szomszédait távol tartani.

Szerencsére Nyikolaj nincs egyedül. Az olyan szeretett Grisaverzum szereplők, mint Zója tábornok és Nyina, a mágiahasználóból lett kém, visszatérnek, saját fejezeteket kapnak és kapunk még néhány meglepő új nézőpontot is.

"Amikor felvázoltam a regényt, fontolgattam, hogy csak a Ravkán belüli eseményekre koncentrálok, de ez nem tűnt helyesnek" meséli Bardugo egy e-mailban adott interjúban. "Egyszerűen túl sok forgott kockán a könyv többi szereplője és népük számára. Ez lehetőséget adott arra is, hogy olyan karaktereket és történetelemeket érintsek, amelyek a korábbi Grisaverzum könyvekben csak ellenségként léteztek. Azt hiszem, mindig is érdekeltek azok az emberek, akik nem tábornokok, mesterkémek vagy a királyi család tagjai. Azok az emberek, amelyek kereszttűzbe kerültek.

És, persze van egy új nézőpont is, ami szükséges volt a cselekményhez, de mellette élveztem megírni, színtiszta dráma volt."

A korábbi grisa könyvekben rengeteg csata és konfliktus volt... de ez most tényleg olyan, mint egy háborús történet. Ez volt a szándékod? És milyen volt az írás/kutatás folyamata?
Ténylegesen nem akartam háborús könyvet írni. Nem szeretek nagy csatákról írni, és fárasztónak tartom a fegyverfejlesztés és a katonai stratégia kutatását. Szerencsére vannak olyan barátaim, akik a katonaságnál dolgoznak, és akik semmit sem szeretnek jobban, mint történelmi csatákat darabjaira szedni. Bizonyos szempontból ez a könyv arról szól, hogy megpróbáljuk elkerülni a háborút és annak áldozatait. De azt hiszem, Nyikolaj mellett én is rájöttem, hogy néha nem lehet a tüzet megfékezni.

Több főszereplővel szemben is borítottad az elvárásokat - ne legyen túl spoileres, de mesélj egy kicsit arról, hogy mi történik itt a hőseinkkel.
A "borítani" érdekes szó, mert már a kezdetektől fogva tudtam, hogy hová tartanak ezek a karakterek. Kihívás elé akarom állítani őket, arra kényszeríteni, hogy túllépjenek azon, akinek hitték magukat, és rájöjjenek, hogy kik is ők valójában. Nyikolaj számára ez azt jelenti, hogy meg kell értenie, mit is akar valójában magának és Ravkának. Zója számára ez azt jelenti, hogy meg kell tanulnia különbséget tenni a félelem és a sebezhetőség között. Nyina számára pedig azt, hogy el kell engednie a gyászt és a gyűlöletet, amit oly sokáig hordozott magában. Azt hiszem, az olvasóimat is kihívás elé akarom állítani.

Van egy ismétlődő sötét poén a könyvben - nem számít, mennyire rossz a helyzet, lesz ez még rosszabb is, mert ez Ravka. Miért van Ravka ennyire sújtva?
Ravka nagyon különleges sajátossággal rendelkezik a Grisaverzum országai között. Ellenségek veszik körül. Több száz évet töltött szinte elszigeteltségben az Árnyzóna miatt. Nagyon is helyőrségi állam, így óriási a túlélési vágy, de van egyfajta lélek mélyén rejlő vállrándítás is, mivel a ravkaiak ismerik az esélyeiket. Ez az, amivel Nyikolaj szembesül. Megpróbál meggyőzni egy olyan népet, amely már nem reménykedik, hogy talán érdemes újra reménykedni.

Egy másik dolog, ami sokszor felmerül, az a kérdés, hogy mitől lesz valaki szörny, és mit jelent szörnynek lenni - miért akartad ezt kideríteni?
Ez a kérdés már az első könyv óta foglalkoztat. Meddig akarsz elmenni? Ki érdemli meg a megváltást? Annyi erő rejlik a szörnyeteggé válás gondolatában. Azt hiszem, ezt látjuk abban, ahogyan egyes nők és lányok mostanában szépítkeznek. Nem érdekli őket, hogy szépek vagy tetszetősek legyenek. Feketére festik az ajkukat, zöldre festik a hajukat, karommá reszelik a körmeiket. Talán a szörnyeteg szabadon hozhat olyan döntéseket és cselekedeteket, amelyeket az átlagember nem.

Mi lesz a következő történet a grisaverzumban? (TÖBB KAZ.... KÉÉÉRLEK, KÖSZÖNÖM)
Tényleg nem tudom! Most, hogy a sorozat bemutatkozik a Netflixen ... ez megfelelő pillanatnak tűnt arra, hogy visszavonuljak. Annyi történet van, amit meg akarok írni, és annyi világot akarok felfedezni. Szándékomban áll visszatérni a Grisaverzumba; csak még nem tudom, mikor. Így hát a Farkasok törvényét lezárásként írtam, mintegy "búcsúként".


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A nyereményjáték során Leigh Bardugo eddig magyarul is megjelent köteteiből hozunk egy-egy idézetet, melyből rá kell jönnötök, melyik regényéhez is tartozik a feladvány. A könyv címét pedig írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“– Ezek szerint az Éjúr foglya vagyok?
– A védelmét élvezed.
– Mi a különbség a kettő között?”

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Június 20 - Kitablar
Június 24 - Readinspo
Június 26 - Kelly és Lupi olvas - extra
Június 28 - Hagyjatok! Olvasok!
Június 30 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése