KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. június 30., vasárnap

Leigh Bardugo: Rule of Wolves - Farkasok törvénye (A sebhelyes cár #2)

 


A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában folytatódik Leigh Bardugo sikersorozata, és a Rule of Wolves - Farkasok törvénye által a Grisaverzum újabb szegletébe nyerhetünk bepillantást. A sebhelyes cár, Nyikolaj Lancov és bizalmasai élete bár folytonos csatatér, mind azon dolgoznak, hogy Ravka elkerülje a háborút a szomszédos országokkal. Intrikák, szerelmek és egy történet, mely garantáltan rabul ejt. Tarts te is a bloggereinkkel, és ha helyesen válaszolsz a kérdésekre, esélyed nyílik megnyerni egy példányt a regényből!

Könyvmolyképző, 2024
536 oldal
Fordította: Nagy Boldizsár
Goodreads: 4,36
Besorolás: fantasy, YA, ifjúsági

A sebhelyes cár várva várt lezárása megérkezett!

Fjerda hatalmas serege támadásra készül, Nyikolaj Lancov pedig minden leleményét és sármját – sőt, a benne rejlő szörnyeteget is – beveti, hogy megnyerje a háborút. Csakhogy mindeközben egy olyan sötét erő is fenyegeti, amely még az ifjú cár számára is végzetes lehet.

Zója Nazjalenszkaja túl sokat veszített a korábbi háborúban. Végignézte, ahogy a mentora meghal, és a legnagyobb ellensége feltámad, és nem hajlandó eltemetni még egy barátot. A kötelesség most azt követeli tőle, hogy használja a legtitkosabb képességét is, mert az országának minden fegyverre szüksége van. Bármi lesz is az ára.

Nyina Zenyik a lebukást és az életét kockáztatja azzal, hogy kémként beépült Fjerda fővárosi elitjébe. Összetört szíve még nem gyógyult be, és ha nem vigyáz, a bosszúvágya miatt az országa minden esélyét elveszti a háborúban.

A világsikerű sorozat zseniálisan megírt befejező része.

És elérkeztünk az utolsó részhez. Kész. Ezzel már tényleg a vége a sorozatnak. Az interjúfordításomban a szerző el is mesélte, hogy most már szeretne másról írni, így aki szerette a Grisaverzumot, annak ezzel a kötettel fájó szívvel, de el kell búcsúznia a szeretett karaktereitől.

A történet onnan indul, ahol az előző részt félbehagytuk. Nyikolajnak meggyűlik a baja Fjerdával, aki most már színtiszta fenyegetést jelent, sőt támadásra készül. De a háború mellett egyre többen suttogják, sőt egyre hangosabban, hogy a cárnak semmi joga a trónra, a származása alapján csak egy trónbitorló.
Hogy még ezt is tetézzük, Éjúr pedig visszatér.
Az már szinte csak "mellékes", hogy Shu Han királynője Makhi is Ravka lerohanását tervezi és többek között ezért grisákat rabol el és borzalmas hibrid katonákat "készít" belőlük.
Nyina pedig "kémnek" (szolgálónak) áll a rettegett fjerdai Jarl Brum parancsnok házába, hogy a támadásról még idejében tudjon hírekkel szolgálni. De nem is gondolja, hogy milyen kalamajkába keveredik ott...

Hát, mit ne mondjak, a szerzőnő jól megkavarta a szálakat! Olyan gabalyodást csinált, mintha még legalább egy harmadik rész is szóba jöhetett volna ennél a sorozatnál. Nagyon izgultam, hogy mindent el tud-e majd varrni, hiszen nem elég, hogy a jól ismert szereplőink sorsával foglalkozott, de még újakat is behozott, nem is egyet! Sőt, hogy mindent tetézzem, még Kaz Brekker is elkerült!

Természetesen Ravka sorsa mellett engem leginkább az érdekelt, hogy Nyikolaj és Zója végre összejönnek-e :). Az írónő sokáig kétségek között hagyott minket, (szinte a könyv legvégéig), aztán megadta a választ erre a kérdésünkre is.
Újabb szerelmi szálat is kaptunk egy ismert és egy eddig ismeretlen szereplő jóvoltából. Nekem eleinte picit fura volt a kettőjük kapcsolata, de a végére teljes mértékben meg tudtam kedvelni őket is. Nem írok neveket, mert spoileres lenne, illetve az, hogy mi is történik kettőjük között és az mennyibe befolyásolja a történetet, az még inkább az!

Aki viszont számomra teljesen rejtély maradt, az Éjúr. Igen, tudjuk, hogy nem egy könnyen megfejthető karakter:), de számomra sok tette teljes mértékben érthetetlen volt. Igen, volt szerepe a történetben, de nem annyira súlyos, mint amilyen fajsúlyú szereplője (rosszfiúja) volt az eddigi részekben.

Persze a csatákat sem hagyhatom ki, amikbe aztán jól belemerültünk. Igen, az interjúfordításban elmondja az írónő, hogy mennyire nem fült a foga a csatajelenetekhez és a különböző harcászati eszközökhöz, de a katonaságnál szolgáló barátai ebben kisegítették. Hát ez látszódott is. Igen, ez egy fantasy világ, itt ugye bármi megtörténhet. De valahogy furcsa volt a mágia, a tankok, a harci repülőgépek, a hibrid katonák kavarodása egy csatában. De a lényeg ugyanaz volt. Iszonyú pusztítást vittek így is véghez.

És Nyikolaj végül cár marad-e? Azt SEM árulhatom el, ehhez el kell olvasnotok ezt a kötetet. Annyit azért elárulok, hogy Leigh Bardugo itt is szinte végig kétségek között hagyott minket (ahogy szegény Nyikolajt is), hogy ő marad-e a cár vagy a "jogos" örökösé lesz-e minden....

Összességében egy nagyon jó kis záró kötetet olvastam és a történet minden során látszódott, hogy ez az írónő "jutalomjátéka" volt, amibe tényleg beleadott mindent, hogy még egyszer utoljára végigizgulhassuk a kedvenc hőseink kalandjait, hogy még egyszer utoljára végigjárhassuk azokat a helyszíneket, amelyeket már régóta ismerünk és elköszönhessünk a kedvenc (vagy kevésbé kedvelt) szereplőinktől.
Igyekezett és szerintem sikerült is neki még újra megcsavarni a szálakat, a szereplők sorsát és néhol kegyesen, néhol viszont nagyon kegyetlenül bánt el velük.
Számomra egy méltó lezárása volt a Grisaverzumnak és kíváncsian várom, hogy legközelebb mivel rukkol elő Leigh Bardugo!

Borító: Csodaszép, gyönyörű, figyelemfelkeltő

Kedvenc karakter: Nyikolaj, Zója, Nyina

Szárnyalás: a történet méltó lezárása

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Van benne minden, fájdalom, gyász, öröm, boldogság és igen, romantika is.

Értékelés: 


BELEOLVASÓ

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A nyereményjáték során Leigh Bardugo eddig magyarul is megjelent köteteiből hozunk egy-egy idézetet, melyből rá kell jönnötök, melyik regényéhez is tartozik a feladvány. A könyv címét pedig írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“– Tudod, mi a gond a hősökkel és a szentekkel, Nyikolaj? – kérdeztem, ahogy becsuktam az atlaszt, és az ajtó felé indultam. – Hogy végül mindig meghalnak.”




A blogturné további állomásai:
Június 20 - Kitablar
Június 24 - Readinspo
Június 28 - Hagyjatok! Olvasok!
Június 30 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók