KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. június 14., péntek

Otfried Preußler: Krabat


A Móra Könyvkiadó idén újra megjelentette Otfried Preußler: Krabat  című ifjúsági fantasy regényét, mely a német mondavilágon alapuló történetével számos irodalmi díjat zsebelt be világszerte. Az alakváltó molnárlegények történetéről három bloggerünk számol be, kövesd az állomásokat, és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában. 
 
Móra Könyvkiadó 2024 Móra Klassz sorozat
232 oldal
Fordította: Farkas Tünde
Goodreads: 3,92
Besorolás: ifjúsági, fantasy, mágia, alakváltó

A koselbruchi malomban titokzatos iskola működik: a félszemű Mester varázslást tanít tizenkét tanítványának, köztük a tizennégy éves Krabatnak, aki szegényen és árván érkezik a malomba. Krabat eszével és szorgalmával hamarosan kitűnik a többiek közül, s idővel ráébred, micsoda gonosz erők játékszere ő és tizenegy sorstársa. Lázadni próbál, szövetségeseket keres és talál a tanítványok közt, ám a legnagyobb segítség a faluból érkezik egy kántorlány személyében, akibe Krabat szerelmes lesz. Az izgalmas, fordulatokban gazdag regény jó és rossz összecsapásának megrendítő, hősies, örök érvényű története.

Még nem olvastam korábban a szerzőtől, meg is lepett, hogy számos gyerekkönyve jelent már meg magyarul, és ahogy a Moly-on nézegettem, egytől egyig nagyon népszerűek. A Krabat is közéjük tartozik, idén szükség is lett újranyomásra, ennek apropóján blogturnét is kap a regény. A szerző weboldalán olvastam, hogy a regény eredeti megjelenése utáni években számos díjat nyert, igazi klasszikussá vált, hiszen jelenleg  a német nyelvterületen az iskolai kötelező olvasmányok közé is beválogatták. A regényből több filmváltozat, színdarab is készült, idén tavasszal élőszereplős előadást mutattak be nálunk is a Bábszínházban. Számomra külön meglepetés, hogy felfedeztem, korábban láttam a regényből készült balett előadást a klasszikus zenét adó tv csatornán, remek élmény volt.
Egy sötét hangulatú fantasy-re számítottam, erre utalt a mágusképző iskola a fülszövegben, és az alakváltó fiúkra utaló borító, ami egyébként igazán figyelemfelkeltő a színeivel és a varjúval.
Krabat egy alig 14 éves árva koldusfiú, aki a környéket járja barátaival, és próbál némi pénzt vagy ennivalót szerezni a három királyok előadásukkal. Egyik éjjel álmában meghallja a Mester hívását, álljon be molnárlegénynek a koselbruchi malomba, nem bánja meg. Némi hezitálás után megkeresi a malmot és beáll inasnak a 11 molnárlegény mellé. Kezdetben nehéz a munka, de talál a fiúk között olyat, aki szívesen segít neki, ő a legidősebb közülük, Tonda. A többiek is viszonylag simán befogadják maguk közé. Ahogy telnek a napok, világossá válik, mi folyik itt valójában, a termények őrlése mellett időnként mágiát is tanulnak az öreg félszemű molnártól.
A Mester valójában egy nagyhatalmú varázsló, aki a szolgálatait jó pénzért nemeseknek, hadvezéreknek ajánlja fel. Könnyen teszi, a varázslatok árát nem ő fizeti meg, hanem minden évben az egyik tanítvány életét áldozza fel az ördöggel kötött alkuja fejében. Csakis akkor szabadulhat valaki ebből a csapdából, ha a szeretett lány kikéri a malomból, ám a Mester csapdát állít annak, aki ezt kérni merészeli, hiszen a 12 egyforma varjúvá változott fiú közül lehetetlen kiválasztani az igaz szerelmét.  Krabat az első halálesetnél még nem sejti az igazságot, sőt hosszú hónapokon át élvezi a tanulást és a mágia alkalmazását, egyre többet akar tudni, a titkos máguskönyv minden oldalát meg akarja jegyezni. Azonban egy napon meghallja a közeli falu egyik leányzójának énekét, ami megbabonázza, és arra jut, valamilyen módon meg kell állítania a malombeli pokoljárást, ki akar szabadulni ebből. Meg kell gondolnia, melyik társa alkalmas szövetségesnek, türelmesnek kell lennie, és a közeledő újabb évforduló miatt ez nagyon keserves várakozás.
A történet három részre oszlik, a malomban töltött három évforduló kapcsán. Az első a tanuló időszak, Krabat ismerkedik a többiekkel, megtapasztalja, ki az, akiben bízhat, kiben nem. Megismeri a malom működését, hogyan dolgoznak, ki az egyetlen ügyfelük, és tulajdonképpen azt veszi észre, hogy jó dolga van, megtömheti a hasát és tanulhat is. A második rész a felismerésről szól, az ismétlődésről, és a gondolatok ébredéséről, valami nagyon nincs rendben ezzel az egésszel. A harmadik rész a megoldás keresésről szól, Krabat ki akar törni ebből a körforgásból, mielőtt rá kerülne a sor az áldozat szerepében.
Nagyon fontosak voltak a történetben a barátságok, a bajtársiasság. A tanítványok sokfélék, jó és rossz tulajdonságok keverednek, akad köztük magát butának mutató is, aki végül okoz meglepetést. Fontos volt az elengedés kérdése is, hiszen az első áldozat közel került hozzá, de magában továbbvitte a gondolatait, szavait, a barátja nem élt hiába, örökre emlékezni fog rá.
A varázslat témája érdekesen alakult, hiszen itt mégiscsak fekete mágiával van dolgunk, mégis egyrészről nagyon is élvezték a szereplők az ezzel kapcsolatos hatalmat. Könnyebb volt a munka, vicces a pénzszerzés, élvezetes az átváltozás, a gondolatküldés és sorolhatnám. Másrészt viszont ott volt az árnyoldal is, nincs szabadulás a malomból, és évente feláldoznak valakit a hatalomért cserébe.
Gyönyörűen kirajzolódik a lényeg, a fő mondanivaló, csakis a szeretet ereje tudja legyőzni a sötét mágiát, még ha magával az ördöggel kötöttek is szerződést.
A bennem élő gyerek még mindig imádja ezeket a jó és rossz oldal közötti küzdelemről szóló történeteket, és ebben a regényben egy számomra teljesen ismeretlen sztorit kaptam. Egy kis hiányérzetem azért maradt, mert nagyon hirtelen ért véget az utolsó fejezet, szerettem volna legalább pár mondatot még hallani a szereplők további sorsáról. Összességében nagyon tetszett a regény, felkeltette az érdeklődésemet a szerző további meséi iránt, illetve úgy általában a német nyelvterület mondái iránt, ahol lenne még pótolnivalóm.
Ajánlás szempontjából is hozott újat, olyan kevés regény akad a kezembe, amit bátran ajánlhatok fiú olvasóknak, max uniszex könyvekkel van dolgom, de a Krabat kifejezetten felkeltheti a fiúk olvasás iránti kedvét, a nyári szünetre tökéletes olvasmány néhány esős napra, ez egy kedvenc darab lesz a könyvespolcon.
Képek: Jelenetfotók a Krabat filmből

Borító: Nagyon figyelemfelkeltő, fiús, pont ez való a történethez.

Kedvenc karakter: Krabat.

Szárnyalás: Jó volt olvasni azokat a részeket, amikor élvezték a mágia hatásait.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Jó és a rossz klasszikus küzdelme, némi gyásszal, halvány szerelmi szállal.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték
 
A játék nagyon egyszerű, a feltett kérdéseinket a beleolvasó elolvasásával könnyen megválaszolhatjátok. A megoldásokat szokás szerint írjátok be a  rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
 
KÉRDÉS:  Krabat álmában hány varjú ült a rúdon?

Állomások:
06.14 Kelly & Lupi olvas
06.17 Könyv és más
06.20 Spirit Bliss - Sárga könyves út



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók