KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. július 21., vasárnap

Alex Aster: Lightlark (Lightlark #1)

 


A Maxim Kiadó jóvoltából lehetőségünk nyílt elolvasni a külföldön már nagy sikert arató Lightlark című könyvet. Isla a hat uralkodó egyike, aki arra született, hogy megtörje a népét sújtó átkot. Viszont ebből a játszmából csak öten kerülhetnek ki élve. Különleges hangulat, mindenre elszánt uralkodók, és ármányok sora vár ránk, Olvasókra. Ha kíváncsi vagy mit gondolunk róla, vagy szeretnéd megnyerni a kiadó által felajánlott könyv egy példányát, tarts velünk!

Maxim, 2024
448 oldal
Fordította: Ladányi Csilla
Goodreads: 3,83
Besorolás: YA, ifjúsági, fantasy

Lightlark ​szigete csak százévente egyszer közelíthető meg, hogy otthont adjon a Centenáriumnak, annak a halálos játéknak, amelyre kizárólag a hat birodalom uralkodói kapnak meghívást. Ez egyben kihívás is, melynek elfogadása esetén a résztvevők kénytelenek szembenézni a sorsukkal, akármi is vár rájuk: győzelem vagy vereség, jutalom vagy végső pusztulás. A most következő Centenárium az utolsó esély a hat uralkodó számára: csak a részvétel által válhatnak képessé a birodalmaikat évszázadok óta sújtó egyedi, kegyetlen átkok megtörésére. Csakhogy minden uralkodó rejteget valamit. Ráadásul megtudják: az átkok megszüntetéséhez az egyiküknek meg kell halnia.

Isla Crown a Vadoncok birodalmának fiatal uralkodója. A Vadoncok veszélyes csábítók, akiket az az átok sújt, hogy meg kell ölniük a szerelmüket. Rettegett és megvetett népnek számítanak, így csak Islában bízhatnak, hogy a Centenáriumnak köszönhetően képes lesz megtörni az őket sújtó átkokat.

A túlélés érdekében Isla bármit hajlandó megtenni, akár hazugságra és csalásra is kész, hogy megmentse népét… A szerelem pedig egyáltalán nem könnyíti meg a feladatát.

Őszinte leszek, óriási várakozással indultam neki ennek a regénynek, de hogy behozta-e azt, amit vártam? Hát most majd kiderül.

A történet szerint ez a különleges világ 6 birodalomból áll - Vadoncok, Égkékek, Holdfényes, Csillagfényes, Éjsötétkék és Verőfényesek alkotják a birodalmakat. 500 évvel ezelőtt mindegyik birodalmat egy átok sújtotta, ami elég rosszul érinti az ott lakókat. Viszont 100 évente megrendezik a Centenáriumot, amin a hat birodalom uralkodója vehet részt és aki nyer, az megtörheti az átkot - viszont az is hozzátartozik a játékhoz, hogy ehhez az egyik uralkodónak és a teljes népének meg kell halnia.
Isla a Vadoncok közé tartozik, az ő uralkodójuk. Gyerekkora óta csak erre a játékra készítik fel őt, de ahogy olvassuk a regényt, kiderül, hogy ő az egyik legesélytelenebb, hiszen neki a többi uralkodóval szemben nincs semmilyen különleges képessége.
A játék elkezdődik, a bábuk felállnak a táblára, de vajon mennyi esélye van a győzelemre főhősnőnknek? Vajon egyáltalán van esélye az uralkodók közül bárkinek is megnyerni a játékot? Ráadásul kiderül, hogy valószínűleg ez az utolsó játék, tehát, ha itt és most nem nyer valaki, akkor a világuk mindenestül elpusztul...

Isla a főhősnő, számomra szimpatikus karakter volt, még úgy is, hogy hozta az összes, hasonló típusú YA főhősnő ismérvét: gyönyörű, belevaló, bár mindenki lenézi, de kiderül, hogy ő a legnagyobb hatalmú mind közül, mindenkit képes legyőzni, még azokat is, akik nála ezerszer erősebbek, több hatalommal és különleges képességgel rendelkeznek...
De ettől függetlenül mégis szurkoltam neki, hiszen azért kellett ahhoz bátorság, hogy úgy belevágjon ebbe a játékba, hogy neki tényleg nem volt szinte semmilyen különleges képessége, csak az egoja és az a tudat, hogy ha nem próbálja meg, akkor a népe biztosan meghal.
De itt körülbelül véget is ért a szimpátiám a karakterek felé, mert a többiek annyira egysíkúak voltak, hogy egyszerűen sem szimpátiát, se unszimpátiát nem tudtak kihozni belőlem.
Sajnos nem sokat tudtunk meg róluk.

Forrás
A történetben természetesen létrejön egy szerelmi háromszög is, Isla, a Vadoncok uralkodója, Oro, a Verőfényes király és Grim, az Éjsötétek uralkodója között. Igazából az elején nem nagyon derült ki, hogy melyik férfinak mi a célja, sok kavarodás volt, hogy ki kit és mit is szeretne igazán, a döntéseik, tetteik a játék része vagy valami nagyobb dologhoz kapcsolódnak, esetleg csak simán szerelmesek. Ez számomra nem derült ki a köny végére se, de hát ahogy láttam ez is egy trilógia, így még kavarodhatnak a szálak (sőt, még meg is kedvelhetem a szerelmi háromszög két férfi szereplőjét is).
Grim számomra túlságosan nyálas, udvarlós karakter volt, nem hozta számomra azt, amit egy "rosszfiúnak" kellett volna hoznia. Ettől függetlenül voltak szimpatikus megnyilválnulásai, de messze voltak attól, hogy kedveljem.
Oro már egy fokkal jobb volt, bár őt sokáig a neve és a tettei alapján öregnek képzeltem el:D. Ő már kiismerhetetlenebb volt a számomra, jobban hozta azt a karaktert, aki megfelelő párja lenne a minden lében kanál Islának. De majd úgyis kiderül.

És a történet? Az alaptörténet számomra nagyon jó volt, tetszett az ötlet. A kivitelezés már kevésbé. Iszonyatosan lassan indult be a sztori, én nagyon kínlódtam az elejével. A játékok számomra nem voltak kimagaslóak, egyik próba sem kötött le igazán. Ettől függetlenül valamit mégis jól csinált az író, mert mindig olvastam tovább, hogy mi és mi fog történni a következő próbán és úgy általában a történettel. Az a rész viszont kifejezetten tetszett, amikor Oro és Isla együtt keresték a Szívet.

És a történet vége? Igen, a végefelé beindult a sztori, sőt a szerző tett bele egy jó kis csavart is, amire valahol gondoltam, de mégis szíven ütött. Ott már izgalmas volt olvasni az egészet, de ütős függővéget megint ne várjon senki. Én első körben azt is hittem, hogy ez egy egyedülálló történet és kész, itt vége is van. El is fogadtam, számomra a szerző úgy is fejezte be ezt a regényt. Utána láttam, hogy van még két része... szóval kíváncsian várom, hogy hová is fogunk kilyukadni.

Összességében nem egy rossz regény, valószínűleg én tettem túl magasra a mércét a sok hype és beharangozás miatt (olyanokat is olvastam, hogy ez a Tüskék és rózsák udvara és az Éhezők viadala keveréke...). Így azért ne tegyetek le róla, a sok magas pontszám az értékeléseknél azt mutatja, hogy sok olvasónak nagyon tetszett ez a regény. Nekem most kevésbé jött be. De mások vagyunk :).

Borító: 
Gyönyörű, különleges és utal a főhősre - így a történetre is

Kedvenc karakter: Isla

Szárnyalás: az alapötlet

Mélyrepülés: a nyögvenyelős szerelmi szálak

Érzelmi mérce: Van benne romantika, de minden a YA keretein belül

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A játék során különböző idézeteket találhattok, amelyek a Maxim Kiadó által megjelent könyvek egyikében fellelhető. A feladat nem más, mint megtalálni, melyik könyvre gondoltunk, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Sose feledd, kisegér: nincs két ember, aki egyforma lenne, de mindannyian gyönyörűek vagyunk a magunk módján. Az emberi test egy műalkotás, ami tiszteletet érdemel. Mindig.”



A blogturné további állomásai:
Július 17 - Kitablar
Július 19 - Dreamworld
Július 21 - Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók