KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. július 20., szombat

Evelyn Skye: A hercegnő és a sárkány

 


A Cartaphilus kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Evelyn Skye A hercegnő és a sárkány c. regénye, mely Dan Mazeau forgatókönyve alapján íródott. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, ismerjétek meg a Netflixen nagy sikerrel futó film könyvváltozatát és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

Cartaphilus, 2024
408 oldal
Fordította: Stemler Miklós
Goodreads: 3,81
Besorolás: fantasy, YA

Életet ​az életért. Vért a tűzért.

Elodie Brayford élete nem épp tündérmesébe illő. Egy aprócska, éhínséggel küzdő fejedelemség örökösnőjeként a fiatal lány napjait ügyes-bajos dolgok töltik ki: gondoskodni országa, Inophe népének élelméről, lakhelyéről – avagy épp latrináiról. Élete azonban mesébe illő fordulatot vesz, amikor Aurea titokzatos királyságának trónörököse, Henry királyfi feleségül kéri. A királyi frigy révén Inophe nélkülöző népe részesülhet Aurea bőséges javaiból, Elodie pedig egy csodálatos, varázslattal átitatott földön élhet boldogan, míg meg nem hal jóvágású és kedves hitvese oldalán.
Azonban a tündérmesék nem mindig érnek jó véget. Aurea aranyló búzában bővelkedő mezőinek és gyógyító gyümölcsökkel teli erdőségeinek ára van, amit minden egyes nemzedék vérrel vált meg – mégpedig fiatal lányok vérével. Elodie-nak rá kell döbbennie, hogy számára nem adatik meg a boldog élet; ehelyett áldozatként kell szolgálnia új népét, ahogy azt az őt megelőző hercegnők sora tette. Ő viszont nem holmi tehetetlen hercegnő, hanem Inophe szikár, kemény földjének szülöttje, aki nem adja fel harc nélkül. Sorstársai vérbe zárt emlékei segítségével szembeszáll az Aureát rettegésben tartó sárkánnyal. Ám lehet-e bármi esélye egyetlen lánynak a világ legpusztítóbb szörnyetegével és az egész királyság szörnyűséges hagyományaival szemben?

Emlékszem, amikor a tél végén a Netflix elkezdte reklámozni, hogy jön ez a történet, mennyire vártam. Aztán megnéztem. Tetszett nagyon - attól függetlenül, hogy a főszereplő színésznő mostani munkáitól nem vagyok elájulva egyáltalán. Így, amikor megjelent könyvben is a történet, nagyon kíváncsi lettem, hogy vajon a könyv volt-e először vagy a film alapján készült-e egy regény? (ez utóbbiak általában elég gyengécskék szoktak lenni, így bizony bennem volt egy kis félsz, hogy mit is fogok kapni, ha elolvasom).
Igen, ebben az esetben a film előbb jött ki, mint a könyv és ezt el is mondja az írónő, nem titkolja egy percig se. De tudott belőle jobbat kihozni? Szerintem igen, ahhoz képest, hogy a forgatókönyv főleg az akcióra volt kihegyezve és ez rányomta a bélyegét a regényre is.

A történet szerint Elodie, bár hercegnő, de egy nagyon szegény fejedelemségben él és távol áll tőle minden "úri dolog", próbálja segíteni a népét, ahogyan tudja. Egy szép napon azonban érkezik egy furcsa felkérés, a rejtélyes Aurea királyság a trónörökösének keres feleséget és Elodie-ra esik a választásuk. Főhősnőnk pár levélváltás után úgy érzi, hogy megfogta az isten lábát, hiszen a királyfi, Henry, kedves és azonnal megvan köztük az összhang és így igent mond.
Sajnos nem is sejti, hogy a frigynek borzalmas az oka, Aureának minden évben három fiatal nőt fel kell áldoznia a szigetüket uraló sárkánynak, az csak akkor biztosítja nekik a békét és a jólétet.
Elodie így alig ismerheti meg a jóképű vőlegényét / férjét, alig élvezheti ki a jólétet, a gazdagságot, hirtelen a sárkány barlangjában találja magát, mint áldozat. De a fiatal lány nem akar simán áldozati bárány lenni és harcol. Harcol a szabadságáért és hogy méltó büntetésben részesítse azokat, akik ilyen galád módon el akarták venni az életét. Vajon sikerrel jár?

Ahogy írtam már fentebb is, regény egy film forgatókönyvéből készült. Ez a rész most azoknak szól, akik már látták a filmet és azon gondolkodnak, hogy megéri-e így elolvasni a könyvet. Szerintem igen. Bár a fejezetek nagy részt Elodie szemszögéből készültek, így körülbelül azt kaptuk tőle, mint ami a filmben is szerepelt, de... a regényben kapunk pár fejezetet Henry és az anyakirálynő szemszögéből is, amivel azért pár dolog a helyére kerül. Ami pedig külön tetszett, azok a nagyon-nagyon régi visszaemlékezések, hiszen itt Elodie nem a rég elhunyt hercegnők szellemeit látta, hanem a sziklákra száradt véres részeket megérintve, az adott hercegnő történetét ismerhette meg, hogy hogyan került ide, hogyan küzdött és azt is, hogy mi volt ennek az egész átoknak a kiindulópontja. Ez szerintem nagyon sokat hozzátett a történethez, mint ahogy számomra az is, hogy a szerző picit megváltoztatta a történet végét is, ami nekem így sokkal jobban tetszett. Ja és a sárkány-nyelvet se felejtsük ki, ahhoz külön függeléket kaptunk! (én meg csak pislogtam, hogy Elodie hogyan volt képes ennyire gyorsan megtanulni ezt a nyelvet, hogy tudjon kommunikálni a sárkánnyal.....)

Ez pedig azoknak szól, akik nem látták a filmet, hanem a könyvvel találkoztak először. A történet különleges. Itt nem vár a királylány arra, hogy bárki is megmentse, hanem saját kezébe veszi a sorsát. Ez a regény több szempontból is elég feminista, Elodie az egyik legerősebb női karakter, akiről olvashattam. Bátor, a leglehetetlenebb helyzetben is feltalálja magát, de mégis ember marad, hiszen egy gyönyörű szempár, pár kedves, hízelgő szó ugyanúgy elcsavarja az ő fejét is, mint bármelyikünkét. Eleinte hisz a tündérmesében, hogy egy délceg és gazdag királyfi épp rá áhítozik, de nagyon hamar a realitások talajára kerül, ahol tökéletesen helyt áll. A háttér és a világfelépítés lehetne picit jobb, picit részletesebb, jobban kidolgozottabb, de tudjuk mind, hogy a regény egy forgatókönyvből készült és bár a szerző próbált rajta javítani (ami sok esetben elég jól sikerült neki!), de attól még az alapokat nem tudta megváltoztatni.

Összességében ez számomra egy aránylag jól sikerült adaptáció lett, így azoknak is ajánlom elolvasni, akik már látták a filmet, mert adhat hozzá pluszt, de azoknak is, akik nem látták a filmet, de egy izgalmas, sárkányos történetet szeretnének olvasni egy nagyon belevaló főhősnővel. 

Borító: 
Nekem tetszik. Dinamikus, mint maga a történet

Kedvenc karakter: Elodie

Szárnyalás: a különleges történet

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: izgalom a tetőfokon, illetve harag, azért amit Elodie-val tettek

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték:
Mostani játékunk során a Netflixen látható könyvadaptációké lesz a főszerep. Minden állomáson találtok egy képet, nektek pedig ninc smás dolgotok, mint kitalálni, melyik filmből származik, majd az angol vagy magyar címét beírni a rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway 

A blogturné további állomásai:
Július 17 - Könyv és más
Július 20 - Kelly és Lupi olvas
Július 23 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók