KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. július 13., szombat

Grace Draven: Ragyogás (Wraith Kings #1)


Az Anassa Könyvek jóvoltából megjelent Grace Draven - Ragyogás című könyve. A történet a kaiokról és a gaurikról szól, akik két merőben különböző nép. Azonban a béke fenntartása érdekében és az országok megerősítésének céljából mind a két oldal felajánl egy királyi sarjat, házasságuk remélhetőleg elhozza a kívánt békét. Gyere velünk a turné állomásaira és ha velünk játszol, megnyerheted a könyv egy példányát.

Anassa Könyvek 2024
284 oldal
Fordította: Bosnyák Edit
Goodreads: 4,00
Besorolás: fantasy, paranormal, mágia

Egy ​férfi és egy nő – akiket a kötelességtudat és a politikai játszmák hoztak össze egymással – lassan ráébred, hogy a sors egymásnak szánta őket, miközben egy ellenséges királyság éppen a szétszakításukon mesterkedik.
Egy jelentéktelen herceg
A kai herceg, Brishen Khaskem, már régen beletörődött abba, hogy apja után a bátyja fogja megörökölni a trónt, és ő csupán egy lényegtelen tartalék a család és a királyság számára. Amikor azonban az emberek által lakott Gauri Királyság és a kaiok Bast-Haradis-i Királysága politikai és kereskedelmi szövetséget köt egymással, Brishennek feleségül kell vennie egy gauri nőt, hogy megpecsételjék a megállapodást. A herceg kötelességtudóan beleegyezik a házasságba, és szembesül a ténnyel, hogy menyasszonya épp olyan csúnya, mint amilyenre számított, de mégis sokkal gyönyörűbbnek találja, mint elképzelte.
Egy jelentéktelen udvarhölgy
Ildikó, a gauri király unokahúga, már régen beletörődött abba, hogy csupán érdekházasság szempontjából képviselhet értéket a királyi család számára. Mégis döbbenten értesül arról, hogy nem egy külföldi nemesnek szánják, hanem a kai király kisebbik fiának, vagyis a jövendőbelije még csak nem is ember. De újdonsült férje oldalán elindul az ismeretlenbe, és idővel megtanulja elfogadni a társát, aki bár sötétségbe burkolózik, de lelkét a legragyogóbb fényből kovácsolták.


Amikor megláttam ezt a borítót, nem tudtam ellenállni a vonzásának, nekem bizony olvasnom kell ezt a történetet. Nem ismertem a szerzőt és a történetnek sem néztem utána, olyan egyértelműen sugallta a Szépség és a Szörnyeteg retellinget, hogy még csak nem is gondoltam másra. Valóban kaptam valami erre emlékeztető felütést, de teljes mértékben nem lehet párhuzamot vonni a két történet között.
A különösen bő fülszöveg nagyon jól bemutatja az alaphelyzetet, a tünde-féle kai herceg Brishen és a gauri (ember) főnemes Ildikó összeházasodnak, méghozzá teljesen békés módon, mindketten tisztában vannak vele, hogy kötelességből kötik össze az életüket, ennek így kell lennie, fontos politikai okok miatt. Az azonban nagyon fontos nekik, hogy kölcsönös tiszteleten alapuljon ez a kapcsolat. Brishen először rendkívül csúnyának tartja Ildikót, hiszen a bőre rózsaszín, mint egy puhatestűnek és a szeme is fura, forgatható szemgolyóval, mint a lovaknak. Hát még a foga, az is négyzetes, nem úgy mint a kaiknak, akiknek éles tépőfogaik vannak, agyarakkal. A bőrük meg szürke, a körmeik inkább karmok, egyéb tekintetben emberi külsővel rendelkeznek.
Brishen azonnal magával viszi a lányt, először a királyi palotába, ahol Ildikó bemutatkozik a herceg szüleinek. Az apja még hagyján, de az anyakirálynő rendkívül rosszindulatúan fogadja, pedig ez elrendezett házasság, nincs miért reklamálni. Nem is maradnak sokáig, a herceg továbbviszi Ildikót a saját erődjébe, ami a határvidéken található. Ezután Ildikónak ki kell alakítania a háztartást, meg kell ismernie az új környezetét, bizalmat kell kialakítania a helyiekkel. Csakhogy az idilli fészekrakást megzavarja az ellenség támadása, veszélybe kerül a pillanatnyi béke az országok között.
Kezdem a számomra váratlan aspektussal, üdítő volt olvasni, ahogy ezek ketten tisztelték egymást. A megismerkedésüktől kezdve ez volt a kapcsolatuk alapja, és ez olyan szilárd lábakon állt, amire lehet építkezni. Ehhez jön a bizalom, a türelem, az őszinteség és valóban csak idő kérdése, hogy egy csodálatos társkapcsolat alakuljon ki kettejük között, igazi érzelmekkel. Mert valóban, egy idő után már a herceg nagyon csodálkozott azon, hogy láthatta Ildikót valaha is csúnyának? A másik fontos hozzávaló ehhez a kapcsolathoz a humor. A kezdetektől őszintén megmondták egymásnak a véleményüket mindenről, de kesergés helyett tudtak nevetni a hibákon, a kezdeti ballépéseken. Az se mindegy, milyen a hozzáállásuk egymás népéhez. Mindketten meg akarták ismerni a szokásaikat, a ruhaviselettől kezdve az ételekig. Ez utóbbi nagyon érdekes volt, a kai nép utálja az egyszerű krumplit, viszont bizonyos élőlényeket akár élve feltrancsírozva is képesek imádattal elfogyasztani.
Visszatérve a kapcsolatukra, az mindenképpen hiteltelen lett volna, ha kapunk egy ilyen helyzetekben sokszor alkalmazott insta-love-ot, a szerző nagyon bölcsen inkább a barátságra terelte a hangsúlyt, és bár ebben is volt egy olyan érzésem, hogy túl simán csiszolódtak össze, mégis egy fokkal hihetőbb volt.
Rátérve a számomra problémás részre, ez maga a cselekmény volt. A regény úgy háromnegyed részéig nem igazán történt más ezen a kapcsolatépítésen kívül. Ez sajnos azt eredményezte, hogy többször is unatkozva lapozgattam, és ez nem tett boldoggá. Mivel ez egy sorozat, ezt részben be lehet tudni a bevezető rész jellegének. Megtudtam sok érdekességet a kai népről, de a mágiájukról mégsem eleget. Sokkal több részletre lett volna szükség  - és már a kezdetektől adagolva - ahhoz, hogy fenntartsa az érdeklődésemet. Így viszont csak a regény utolsó negyede lett mozgalmas, beindultak az események és végre fel lehetett ismerni, végül is tényleg egy fantasy regénnyel van dolgom. Sőt, olyan brutális dolgok történtek, amire végképp nem számítottam és nem is tudtam megmagyarázni, mi miért történt. Tele van talánnyal, kérdéssel, és nem minden dolgon tudtam csak úgy továbblépni, hogy meg lesz magyarázva, talán egyszer...
A karakterekre visszatérve, mindkettejükre jellemző, hogy jó természetűek, fentebb már soroltam az őszinteséget, humort, de Ildikónál külön ki kell emelni a bátorságát és okosságát, aminek nagy szükségét vette az anyósával folytatott pengeváltásoknál. De úgy általában is nagyon értékeltem, hogy végre egy olyan hősnővel találkoztam, aki nem drámázik és nem hoz ostoba döntéseket. Összképet nézve, mégis hiányzik valami ebből a nagy tökéletességből. Néha valamin vitatkozhattak volna, csak úgy a változatosság kedvéért.
Brishen egy igazi nemes lélek, egy úriember, ha lehet ebben a környezetben ilyet mondani. Igazán megérdemli Ildikót, ezt a kapcsolatot, amit együtt létrehoztak. A személyiségének van egy borúsabb része is, hordoz magában egy gyerekkori traumát, ami az anyjával kapcsolatos és ez rányomja a bélyegét az amúgy sem rózsás kapcsolatukra. A királynő nagyon veszélyes, és a regény végén annyira össze is zavart, hogy kíváncsian várom, mi fog ebből kisülni. Rajta kívül  Brishen húga, aki egyben a helyettese is, és egy ember barátja, Serovek voltak emlékezetesek. És itt rögtön fel is teszem a zárójeles kérdést: ha van egy ember barátja már korábbról, akkor miért volt az sok röhejes rácsodálkozós jelenet az emberi jellemzőkre, hát nem épp logikus.
Nem tudok elmenni a nyilvánvaló magyar vonatkozások mellett. Próbáltam rákeresni, de nem igazán találtam semmi magyarázatot ezzel kapcsolatban. Az Ildikó magyar név, de az eredeti szövegben ezen kívül is találhatóak magyar szavak, például az Emlék. Remélem egyszer majd erre is fény derül, hogyan kapcsolódik a szerző a magyarsághoz.
Összességében egy különleges regényt olvashattam, amiben a legfontosabb üzenet az volt, hogy egymás elfogadása, tisztelete a legfontosabb egy kapcsolatban, ezek alapozzák meg a közös jövőt. A regény cselekményéből nekem sokáig hiányzott a feszültség, de a végére ez is kialakult, úgyhogy a következő részben remélhetőleg sokkal több "fantasyt" és magyarázatot kapunk.
Képek: Fanart, eredeti borító

Borító: Gyönyörű, tulajdonképpen ezért választottam a regényt.
 
Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: Nem tudok felhozni szárnyalást.

Mélyrepülés: Egyértelműen ez a skorpiószerű állat pitében való sütése és trancsírozása. Kérdem én, hogyan élhet még, ha pitében meg van sütve? Túléli?

Érzéki mérce: Tartottam tőle, hogy a lényegi szempontból nem passzol a két faj, de nem volt ezzel gond. Kap az olvasó néhány meglepően fülledt jelenetet.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted, a beleolvasó is itt található!


NYEREMÉNYJÁTÉK

A Ragyogás című Anassa Könyvek által kiadott regény két főszereplője Brishen, a kai férfi és Ildikó, a gauri hölgy. Legelső találkozásuk nem éppen az udvarlásról szól, inkább sikerült szórakoztatóra. A kiadó honlapján megtalálható beleolvasóban ezt bárki el is olvashatja, úgyhogy mostani játékunkban a beleovasóból teszünk fel minden állomáson kérdéseket.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 
KÉRDÉS:  Milyen Ildikó esküvői ruhája?


Állomáslista:

07.07 This is My (Book) Universe
07.15 Dreamworld
07.11 Insane Life
07.13 Kelly és Lupi olvas



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók