KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. július 10., szerda

Kate Golden: Ónix hajnala (A szent kövek #1)

 


Az Anassa Könyvek gondozásában olvasható Kate Golden: Ónix hajnala, mely egy háború dúlta fantasy világba repít el bennünket. Cselszövéssel, titkokkal valamint egy csipetnyi romantikával átitatott történet, ahol az ellenség mindig a legváratlanabb pillanatokban bukkan fel. Végül Arwennek nincs más választása: el kell döntenie, hova is húz a szíve, hol is van az igazi otthona. Légy részese te is ennek a páratlan történetnek, és ha velünk tartasz, esélyed nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott példányt is!

Anassa Könyvek, 2024
400 oldal
Fordította: Farkas Veronika
Goodreads: 3,96
Besorolás: fantasy, romantikus, new adult


A ​sötétség királya elfogta.
Most meg kell találnia magában a fényt.

Arwen Valondale soha nem tartotta magát különösebben bátornak, így végképp nem gondolta volna, hogy egy napon majd a saját élete árán próbálja megmenteni az öccsét. Amikor azonban ez megtörténik, a kontinens legveszedelmesebb királyságának foglyává válik, és a gonosz ónixi király katonáinak gyógyítására kell használnia rejtélyes, mágikus képességeit.

Ráadásul a kastélyt, ahol őrzik, ősöreg, szörnyetegekkel teli erdő veszi körül, így Arwennek nem elég túljárni a fogvatartói eszén: ha meg akar szökni, szövetkeznie kell titokzatos rabtársával. Az illető viszont sajnos éppolyan dühítően viselkedik, mint amilyen agyafúrt – és nagyon úgy tűnik, mintha kéjes élvezettel játszadozna a lány legmélyebb félelmeivel.

Arwennek azonban nincs választása, ebben a helyzetben nem engedhet meg magának olyan luxust, mint a bizalom. Nemsokára ármányos nemesekkel, sötét mágiával és veszedelmes lényekkel kell megküzdenie, ugyanakkor arra is rájön, hogy a gyógyítás ereje mellett olyan képességek is szunnyadnak benne, amelyek csak a megfelelő pillanatra várnak ahhoz, hogy kibontakozhassanak. Ha ez megtörténik, akkor Arwen talán ép bőrrel szabadulhat élete legveszélyesebb helyzetéből.

Nekem elég volt elolvasnom a fülszöveget és máris tudtam, hogy nekem ezt a könyvet olvasnom KELL! De őszintén bevallom, sehol nem találkoztam előtte se az írónő nevével, se a könyv akár pozitív, akár negatív reklámjával, így teljes mértékben "történetszüzen" indultam neki a regénynek.

  Arwen Forrás
A történet szerint Arwen húgával és nagybeteg édesanyjával él együtt a háború sújtotta Borostyán Királyságban. Az öccsük és a lány barátja bevonul a seregbe, de már jó ideje nem hallanak felőlük. Arwen képzett gyógyító, de nemcsak a füvekhez és az alapgyógyításhoz ért, hanem van valami különleges képessége, amivel a sebeket, betegségeket szinte teljes mértékben képes meggyógyítani (mielőtt megkérdeznétek, nem, az édesanyját valamiért nem képes meggyógyítani).
Egy szép napon az öccsük megjelenik és közli, hogy menekülniük kell, mert őt üldözik, mivel aranyat lopott az ellenségtől. Menekülés közben azonban Arwen az ellenség, az Ónix Királyság fogságába kerül, akik megkímélik az életét, de börtönbe vetik. Végül a király, a rettegett Kane Ravenwood arra kényszeríti, hogy maradjon náluk és legyen a gyógyítójuk, cserébe, hogy ledolgozza az öccse tolvajlását.
És a regény itt kezdődik igazán. Hiszen Arwen egy teljesen ismeretlen közegbe kerül, akiktől eleinte természetesen retteg, de szépen lassan rájön, hogy az Ónix Királyság nem maga a pokol, barátokat is szerez, a vöröshajú, nagyszájú Mari, a patikus, aki mellé beosztják, Dagan és természetesen az a katona, akit az elején megment, Barney személyében.
A király pedig... vajon tényleg annyira gonosz és rettenetes, ahogyan állítják?

Elmondani nem tudom, hogy mennyire élveztem ezt a történetet. Klisés? Igen. Nagyon? Igen. De valamiért akkor is a szerző képes volt úgy összerakni az egészet, hogy nem ezen gondolkozol, hogy úristen, mennyi helyen olvastam már ilyen "ellenségekből szerelmesek" történetet, hanem egyszerűen élvezed és nem tudod lerakni, mert mindig tudni akarod, hogyan is lesz tovább.
Arwen nagyon szerethető karakter, egy alapjában véve egyszerű leányzó, aki eddig a szülővárosából nem nagyon tette ki a lábát, nem ismeri a kinti világot és bár szeretne világot látni, de mégis marad a popóján, segíti a családját és gyógyít. Azt viszont rettentő ügyesen teszi. Ő is érzi, hogy valami nem stimmel vele, hiszen nem mindennapos, ahogyan képes olyan betegségeket és sebeket is maradéktalanul begyógyítani, amire más nem képes, de nem jön rá, hogy ez miért pont vele történik. Az új helyre kerülve pedig ügyesen helytáll, pedig legszívesebben a világból is kifutna.
Kane pedig.. imádtam, hogy ennyire kiismerhetetlen karakter volt az elején. Persze, a hírneve megelőzi, hiszen rettenetes, gonosz, vérszomjas, de ahogy szépen lassan megismerjük, kiderül, hogy persze nem is ennyire fekete-fehér karakter. Sőt...
A kettőjük kapcsolata pedig.. nagyon tetszett, ahogy nőtt és nőtt köztük a kémia, a szexuális feszültség, néha már nekem fájt, hogy csak kerülgetik egymást:D. Az is tetszett, hogy a szerző nem fukarkodott azzal, hogy igen, ha megkíván egy nő egy férfit, akkor ő is ugyanúgy tud kínlódni, mint a férfiak, ha nem kapják meg az adott nőt. Ezeknél a részeknél látszódott igazán, hogy ez egy New Adult regény, mert voltak részek, amelyek már egyáltalán nem fértek volna bele a Young Adult keretei közé. És amit tett velük (illetve velünk olvasókkal) a regény vége előtt nem sokkal.. EZ EGY NAGYON GONOSZ TETT VOLT! :)

Kane Forrás
A világfelépítés pedig... eleinte nagyon hiányoltam, hogy csak azt tudtuk, hogy a Borostyán Királyság, hú, de rossz nekik, hiszen ők egy békés ország és az Ónix Királyság meg mennyire gonosz, hogy csak úgy lerohanja és el akarja taposni őket. Ez sokáig hiányérzettel töltött el, de pont úgy éreztem magam, ahogy Arwen, hiszen ő se tudott semmit a külvilágról. Aztán ahogy egyre több időt tölt a királlyal és a barátaival, annál többet tudunk meg mi (és ő is) a világról és arról, hogy mennyire félre lehet vezetni a kisembereket.
Mert a világ nem pont olyan, ahogy Arwen ezt elképzelte. Ráadásul olyan élőlényekkel van tele, amelyek az izgalmasabb fantasy regények "alap" kellékei, sárkány, kymérák, alakváltók, tündérek és még folytathatnám.
A szerző pedig ahogy haladunk előre, egyre jobban belelendül ebbe a különleges világba, csűri-csavarja a történetszálat, néha még én is csak pislogtam, hogy mik ki nem derültek!

A mellékszereplők közül pedig kiemelném Marit, a vöröshajú "démont", akinek szerintem simán el tudnék képzelni egy saját regényt is, hiszen annyi potenciál van ebben a minden lében kanál fiatal lányban! Remélem, hogy az írónő ugyanennyi, ha nem több figyelmet ad neki majd a további részekben is!

És a befejezés? Hát ez nem egy "standalone" regény, így várható is volt, hogy függővége lesz. Hát meg is kaptuk. De olyan függővéget, hogy ha most lenne időm, azonnal folytatnám akár angolul, akár magyarul. Ez a regény nagy részben bevezetője volt valami nagyobb, monumentálisabb dolognak, hiszen itt Arwen még csak túlélni próbált, megismerni a hazáján kívüli világot sok életveszélyes kalanddal és persze forró romantikával, de valószínűleg a következő részben már többet kapunk a "fenegyerek" Arwenből, hiszen tudja a sorsát, a végzetét, ami.. hogy is mondjam, nem valami bíztató....
És persze ott van a kapcsolata Kane-nel is, ami most elég rossz fura fordulatot vett, így izgulhatunk értük is.
Szóval kedves Anassa, tessék minél hamarabb elhozni nekünk a folytatást!

Borító: Csodaszép, különleges, egyszerűen imádom!

Kedvenc karakter: Arwen, Kane, Mari

Szárnyalás: a történet maga és a szerelmi szál

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: van benne gyász, szomorúság, de romantika is bőven, sőt olyan forró jelenetek, amelyek már igen, a New Adult műfajra jellemzőek

Értékelés: 



Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A nyereményjáték során a kitalált világoké, országoké a főszerep. Te rájössz, melyik fantasy-sorozathoz tartozik az elnevezés? A szerzőt és a címet írd be a Rafflecopter megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Rennedawn



A blogturné további állomásai:
Július 04 - Kitablar
Július 06 - Insane Life
Július 11 - Dreamworld
Július 10 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók