KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. augusztus 3., szombat

Jennifer E. Smith: Feljegyzések a szerelemről


A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Jennifer E. Smith: Feljegyzések a szerelemről című road-trip regényét, melyben két egymásnak idegen fiatal vonatozik végig az Államokon New Yorktól Kaliforniáig. Az egyhetes utazás alatt sok minden történhet, olyan döntéseket hozhatnak, ami megváltoztathatja a további életüket. Kövessétek az útjukat bloggereinkkel, és a játékunk során a  regény egy példányát meg is nyerhetitek a kiadó felajánlásában!
 
Maxim Könyvkiadó 2024. Dream válogatás
304 oldal
Fordította: Kovács Mercédesz
Goodreads: 3,81
Besorolás: YA, road-trip, romantikus, realista

Egy együtt töltött romantikus hét tökéletes ötlete: egy vonatút Amerikán át.
Hugót azonban dobja a barátnője, és a búcsúajándéka: jegyek a régóta tervezett főiskola előtti utazásukra. Csakhogy a jegy a lány nevére lett lefoglalva. Át nem ruházható, nincs kivétel.
Mae még mindig nem tudja elhinni, hogy nem vették fel a Dél-Kaliforniai Egyetem filmszakára. Amikor rábukkan Hugo hirdetésére, melyben azt kéri, hogy helyettesítse Margaret Campbellt (ez az ő teljes neve is!), úgy gondolja, pontosan ez az a kaland, amelyre szüksége van, hogy megszabaduljon a csalódottságától.
Egy országon átívelő vonatutazás egy totál idegennel talán nem a legjobb ötlet. De Mae és Hugo számára, akik a rendes életükből próbálnak megszökni, tökéletes értelmet nyer. Ám amikor a vonaton kívüli élet utoléri őket, megtalálhatják a módját, hogy az egymás iránti érzelmeiket megóvják a kisiklástól?


A Feljegyzések a szerelemről című regény már a hetedik young adult regénye a szerzőnek, ami hazánkban a Maxim Könyvkiadónál megjelent. (Ezen kívül egy felnőtteknek szóló regénye jelent meg a XXI. század kiadónál, mégpedig a Greta James, az elsüllyeszthetetlen.) Az ifjúsági regényei közül ez az ötödik, amit olvashattam, és nyugodtan kijelenthetem, minden egyes sztorija garantált minőségű, a szeretet/szerelem kérdését körüljáró, számomra komfort minőségű regény, azaz sosem okozott még csalódást. Jennifer szívesen hoz össze ismeretlen párokat, akik több-kevesebb időt együtt töltve úgy érzik, ezek a sorsszerű  találkozások megváltoztatják az életüket. Pontosan ez történik Hugo és Margaret esetében is! Hugo elég különleges életet él, hiszen egyike a híres angliai hatosikreknek, akik születésük óta médiafigyelemben élnek, most 18 évesek és nagyban készülődnek a helyi egyetemre, ahová egy gazdag üzletember jóvoltából mindannyian ösztöndíjat kaptak. Négy fiú és két lány alkotja a hatosikrek csapatot, két ikerpár ráadásul egypetéjű. Hugo Wilkerson imádja a családját, olyanok, mint egy igazi falka, támaszkodhatnak egymásra, együtt mindent megoldanak. A srác pár éve együtt van a barátnőjével Margarettel, és azt tervezik, hogy az egyetem előtt keresztülvágnak vonattal Amerikán, New Yorktól San Francisco-ig. Margaret azonban váratlanul szakított vele az utazás előtt, mert rájött, hogy nincs értelme a távkapcsolatnak, ő egy kaliforniai egyetemre megy, Hugo meg Angliában marad, és egyébként is alig több a kapcsolatuk egy jó barátságnál. A vonatjegyet Hugo a születésnapjára kapta és minden vágya hogy el is utazzon. Viszont minden foglalás Margaret Campbell névre szól - a szállodai szobák is, ahol meg akartak állni. Hugo testvérének ötlete alapján megpróbál vállalkozó szellemű útitársat keresni, akinek pontosan ugyanez a neve. Mae is jelentkezik, és végül ő lesz a kiválasztott. A lány is szakítás után van, de számára ennél sokkal tragikusabb az a tény, hogy felvették ugyan az USC-be, de nem a filmszakra, ahova feltétlenül be akart kerülni, évek óta erre készült. Ez az út jó alkalom lenne egy új vizsgafilm elkészítéséhez, új szemlélettel, amire a volt pasija is felhívta a figyelmét. Az e-mail váltások után eljön az indulás napja, találkoznak a new yorki állomáson, és felszállnak a vonatra, kezdődhet a kaland.
Váltott nézőpontból olvashatjuk a regényt, így mindkét főszereplőt megismerhetjük az indulás előtt, kezdve a családi hátterüktől a legbelsőbb gondolataikig. Mae szivárványcsaládban él, két apukája van, egyikük a vér szerinti apukája, de természetesen egyformán szereti mindkettőt. Anyukáról, még ha béranya volt is, egy szó sem esik. A családhoz tartozik még Nana, az épp egy gyenge sztrókból felépült nagymama, aki átmenetileg velük is él. Nos, a lány az apukáit nem avatja be az utazás részleteibe, viszont Nana mindenről tud, és nagyon támogatja, jól ismeri az unokáját és tudja, pont egy ilyen utazásra van szüksége, világot kell látnia, és az is egy aranyos adalék, hogy ötven évvel ezelőtt a nagyi is egy vonaton esett szerelembe. 
Hugo számomra összetettebb karakter volt, főképp az iker mivolta miatt. Nálunk voltak ikrek a családban, de a hatos ikreket elképzelni is nehezen tudom. Milyen logisztika lehet felnevelni egyszerre hat gyereket, hogy minden klappoljon, az nem semmi. De most nézzük ezt a gyerekek szemszögéből! Igaz, hogy számíthatsz a testvéreidre mindenben, de az ajándék ösztöndíjjal a sorsod el is lett rendezve, mielőtt rájöhetnél mi is akarsz lenni valójában. Hugo egyre jobban lázad a kijelölt út ellen, tapasztalatokat vár ettől az úttól, távol töltött időt, amikor nyugodtan átgondolhatja az életét.
Szülőként persze én is aggódnék elengedni a gyerekem egy ismeretlennel, szerencsére a fiatalok ennél sokkal bátrabbak, és igazuk is van. Egyszerűen lenyűgöző volt olvasni, milyen klasszul alakult kettejük viszonya, nem csak a kémiára gondolok, hanem megvolt a bizalom, a kíváncsiság egymás iránt. Beszélgettek, ismerkedtek, ettek, aludtak, és felfedezték a körülöttük lévő embereket a vonaton. Mae interjúkat készített az vállalkozó utasokkal, és hirtelen számtalan élet és szerelmi történet tárult eléjük, bőven volt kibeszélni, mit is jelent számukra a szeretet/szerelem, mit akarnak elérni, és mit tennének meg a céljaikért. Közben robog a vonat csodálatos tájakon, aztán megállnak Chicagóban, Denverben, újabb vonatra szállnak, újabb utasok közé. A lánynak készül a filmje, ami tényleg nagyon más lesz, mint amiket eddig csinált, de vajon elég jó? Hugo pedig kétségek között őrlődik, szeretne utazni, kihagyni egy évet az egyetemen, de ezzel lehet, hogy tönkretenné a testvérei jövőjét is, bár lehet, hogy ez csak egy kérelem helyes megfogalmazásán múlik?
Nem akarok túlzásokba esni, mert átlag olvasó szemmel ez egy cuki young adult romantikus sztori, amit többnyire kellemesnek mondanak, de nem hatol túl mélyre. Rácáfolok erre, mert olyan 100 oldalnál bizony nálam betaláltak bizonyos mondatok, kérdések, és elgondolkodtatott, ezek vajon nekem mit jelentenek, én miket válaszolnék,  ha a vonat utasa lennék. Egyébként már az alapötlet, a vonattal napokig tartó utazás is megvett magának, bakancslistás nálam átutazni az Alpokon, lehetőleg téli időszakban. Imádom a hegyeket! Szóval elképzeltem magam, mint Mae interjúalanya, és válaszoltam. Mi jut eszedbe arról, hogy szerelem? Az első gondolatom elkeserítő volt, és ahogy tovább olvastam, a regény végére árnyaltabb lett a válaszom, ami reménykeltő, már nem feltétlenül az illúzió szó jutott eszembe.
Természetesen a regény nem csupán a filmkészítés körül forog, részesülünk drámai pillanatokban is, ami felborítja a terveket, mindkét oldalon. Az utazás csak pár napig tart, sok változást hoz, a főszereplőknek mégis előnyükre válnak ezek a változások. Mae határozottan fejlődött, nyitottabb lett, aki le tudja bontani a falait, amivel korábban módszeresen körbevette magát. Hugo pedig egyensúlyt talál a családi elvárás és az egyéni céljai között, egyéniség tud lenni, miközben hűséges is marad. 
Összességében nagyon ajánlom ezt a regényt, többet adott, mint amire számítottam, mert nem egy egyhetes instant szerelmet akart valóságosnak mutatni, hanem a felszín alá nyúlt, elgondolkodtatott a tapasztalatszerzés fontosságáról, hagyni kell, hogy az élet magába szippantson. Egyértelmű az üzenet, szállj fel arra a bizonyos vonatra, olvasd el a könyvet!
Filmes hírek: A regény megfilmesítés alatt van, nem csoda, hiszen a szerző több regénye is moziba került már. Dove Cameron és Jordan Fisher lesznek a főszereplők.
Képek: Instagram, Deadline

Borító: A háttér jó, de az alakok nem tükrözik a karaktereket.

Kedvenc karakter: Nana

Szárnyalás: A vonatutat nagyon irigyeltem.
 
Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: A romantika a young adult határain belül marad, nem is lenne életszerű az elmélyülés.

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!
 

Nyereményjáték
 
Játékunk során pár kérdést teszünk fel nektek, amelyekre a könyv beleolvasójában találjátok meg a válaszokat. Nincs más dolgotok, mint beírni a helyes megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 
KÉRDÉS: MENNYI IKERTESTVÉRE VAN HUGO-NAK?
 


Állomások:
08.03 Kelly&Lupi olvas
08.07 Pandalány olvas
08.13 Dreamworld




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók