KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. szeptember 2., hétfő

Daniel Mason: A ​tél katonája

 

Maxim Kiadó, 2020
380 oldal
Fordította: Ipacs Tibor
Goodreads: 3,99
Besorolás: torténelmi fikció, romantikus

Bécs, ​1914. Lucius ifjú orvostanhallgató, amikor Európában kitör az első világháború. Rabul ejtik a frontsebészetről szóló szép, romantikus történetek, így rögtön jelentkezik önkéntesnek, arra számítva, hogy egy jól felszerelt, tábori kórházba kerül. Ám amikor megérkezik a Kárpátok egy távoli, magasan fekvő völgyében álló, katonai célra rekvirált templomhoz, egy olyan előretolt állást talál, ahol farkasordító hideg van, és korábban tífusz tombolt. A többi orvos már elmenekült, és csak egy rejtélyes ápolónő maradt ott: Margarete nővér. De Lucius kezében még sosem volt szike. Miközben a téli tájon dúl a háború, beleszeret abba a nőbe, akitől meg kell tanulnia a kényszer diktálta, brutális orvoslást. Egy nap egy különös katonát hoznak be hozzájuk a hóból, akinek az egyenruhája furcsa rajzokkal van kitömve. Bár menthetetlennek tűnik, de végül Lucius olyan döntést hoz, amely örökre megváltoztatja az orvos, a beteg és a nővér életét. A birodalmi Bécs aranyozott báltermeitől a keleti front jeges erdeiig, a kézzel összetákolt műtőtől a csatamezőn száguldó kozák lovasságig: ez a könyv a háború, a gyógyítás, a család és a megtalált szerelem története a történelem viharai közepette, mely bemutatja, milyen hibákat követünk el, és milyen becses lehetőségek adódnak, hogy azokat jóvátegyük.

Őszinte leszek, valahogy átugrottam a fülszöveg első során, ahol a dátumból azonnal kiderül, hogy a történet az I. világháború idején játszódik. A borító alapján én a II. világháborúra tippeltem és nem is érhetett volna nagyobb meglepetés, mintsem, hogy a történet máskor játszódik. Viszont így még inkább izgalmas volt számomra a regény, mert nem túl sok történetet olvastam, ami az I. világháború alatt játszódott volna.

A történet szerint Lucius egy fiatal orvostanhallgató, aki ahelyett, hogy valódi kórházban tanulná az orvoslást, a fronton szerez gyakorlatot, hiszen kitör az I. világháború, ő pedig a többi fiatallal együtt, romantikus képzelgések közepette bevonul. "Orvosként" egy istenhátamögötti, eldugott völgyben lévő "kórházba" kerül. A kórház szó nem véletlenül került idézőjelbe, mert egy falu temploma lett kinevezve kórháznak. A helyszínen egy felfegyverzett, kissé őrült fiatal apáca fogadja, a többi orvos vagy meghalt, vagy elmenekült.
Lucius pedig itt aztán belekerül az élet sűrűjébe, hiszen ő még operálni se operált senkit, itt pedig megküzd tífusszal, amputációkkal, nemi betegségekkel, mentális problémákkal... Persze az ifjú apáca, Margarete nővér ott van mellette, segít neki, sőt tanítja, oktatja. Természetesen a folyamatos együttlétük Luciusban olyan gondolatokat ébreszt, amit egy nővér iránt soha nem volna szabad éreznie. De vajon van esélye egy fiatal, tapasztalatlan orvostanhallgatónak és egy szintén fiatal, de Istennek elkötelezett apácának?

A regény olvasását sokáig halogattam. Hol túl nyár volt hozzá, hol túl tavasz, hol túl jó volt a hangulatom, hol túl borús, hogy egy háborús regényt olvassak. De végül belefogtam és rettentően pozitívan csalódtam! A történet bár picit lassan indul, de egy idő után már annyira érdekes lett a számomra, hogy alig tudtam letenni a könyvet. "Szerencsére" a háború valódi borzalmai itt messze vannak, hiszen ez a kórház, ahogy írtam, egy eldugott kis völgyben fekszik, így a csaták elkerülik őket. De mégis teljesen tisztában vagyunk, hogy mi zajlik a világban, hiszen folyamatosan érkeznek a sebesültek, a szerző pedig rettentő érzékletesen írja le, hogy milyen sérüléseket szenvedhettek a katonák és mennyire kezdetlegesen tudták őket gyógyítani. Néha maga a kezelés rosszabb volt, mint maga a sérülés. Lucius pedig a sok fizikai sérült mellett megpróbálja a mentális sérülteket is kezelni, több-kevesebb sikerrel.
Sajnos az élet nem engedi, hogy Lucius és Margarete együtt maradjanak, elszakadnak egymástól és itt jön a következő nehézség.. hogyan lehet bárkit is megtalálni a háború káoszának közepette. A történet egyszerre volt brutális és gyönyörűen írt, a szerző néhol olyan képi részletességgel írt a borzalmakról, hogy a hideg is kirázott. Aztán hirtelen átmentünk valami nyugodtabb területre, bemutatta, hogy a sok szörnyűség között is kivirágozhat a szerelem. Persze ez nem maradhatott így sokáig, hiszen háború volt, így újra megkaptuk a borzalmakat... Majd pedig a reményt, hogy mégis megtalálhatják egymást a háború közepette is. De a remény csalfa és nem mindig hozza meg azt, amire vágyunk vagy úgy, ahogyan vágynánk.
A háború ellentételezéseként pedig megismerjük, hogy az otthon maradottak hogyan élik meg ezt az egészet, hiszen a fiús szülők várnak, reménykednek, hogy a gyermekeik túlélik ezt a vérzivataros időszakot, a lányos szülők pedig már annyira "lentebb adják az igényeiket", hogy már bármilyen férfi jó férjjelöltnek, aki nem veszített el egy testrészt vagy bármi fontosabb szervet... Higgyétek el, hogy ezen részek sem voltak megnyugtatóak...

A történet vége pedig? Számomra meglepő fordulattal végződött, amit még mindig nem tudok eldönteni, hogy tetszett-e vagy sem :).

Összességében nagyon tetszett a regény, egyedül azért nem tudok öt pillangót adni rá, mert amennyire "jó volt" a szerző a háború és az orvosi részek leírásában, úgy veszett el a szerelmi részeknél. Itt is beigazolódott, hogy nem minden férfi tud romantikus részt írni. Hát itt sem igazán sikerült Daniel Masonnek, pedig ez lett volna az a rész, ami segíthetett volna kicsit feloldani a sok borzalmat. Ettől függetlenül szerintem egy nagyon jól összerakott történet lett, ami elég érzékletesen mutatja be az I. világháborút és annak a szörnyűségeit, de itt és most nem a katonák, hanem az orvosok szemszögéből.

Borító: Nem vagyok tőle elájulva. Valahogy nem azt a hangulatot hozza, mint amit a könyv adott. Megnéztem a többi kiadást, vannak ennél a borítónál ezerszer jobbak is. Nekem a katona ruhája miatt azonnal a II. világháború ugrott be (ha volt ilyen egyenruha az I. világháborúban is, akkor elnézést!)

Kedvenc karakter: Lucius, Margarete nővér

Szárnyalás: Ahogy átadja a szerző az I. világháború hangulatát

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: megrázó

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók