KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. szeptember 22., vasárnap

Monica McCarty: A Szellem (A Felföld rettegett fiai #12)


Tizenkettedik, egyben utolsó részéhez érkezett Monica McCarty A Felföld rettegett fiai sorozata. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, és megtudhatjátok ők hogyan látják ennek a monumentális sorozatnak a befejező történetét, továbbá versenybe szállhattok a General Press Kiadó által felajánlott A Szellem nyereménykönyvért.
 
General Press Kiadó 2024.
400 oldal
Fordította: Szigeti Judit
Goodreads: 4,30
Besorolás: történelmi romantikus, Skócia, 14. század
 
Joan ​Comyn azon a napon esküdött fel a skót királyra, Robert the Bruce-ra, amikor szemtanúja lett, ahogy Anglia barbár uralkodója megkínozza az édesanyját. A titokzatos szépség szellemként jár-kel az angol nemesek között, és eléri, hogy akaratlanul is felfedjék előtte a titkaikat, amelyeket aztán továbbad a skótoknak.
Alex Seton egykor ugyancsak Bruce oldalán állt, ám most már az angolok mellett harcol. A férfi eltökélte, hogy leleplezi a Szellemként ismert skót kémet, Anglia legkeresettebb árulóját. Bár Joan tudja, hogy el kell kerülnie a jóképű harcost, különben a lelepleződést kockáztatja, a férfi lovagiassága mégis mélyen megérinti. Amikor Sir Alex gyanúja egyre nyilvánvalóbbá válik, Joan rájön: mindent meg kell tennie, hogy meggyőzze, csatlakozzon ismét a felföldi gárdához. Ahogy azonban egyre közeledik a háború végső csatája, vajon Alex a szerelmet vagy a becsületet választja majd?

 
Még nem olvastam a teljes sorozatot, de tervezem, már majdnem minden részt sikerült is beszereznem. Szerencsére önállóan is olvashatóak, a háttértörténet minden részben eléggé részletezett ahhoz, hogy gond nélkül be lehessen kapcsolódni. Mint minden egyes rész olvasásánál, most is leesett az állam, látva a szerző kutatómunkáját, valami hihetetlen hozzáértéssel kanyarít a tényleges történelmi események köré egy abszolút illeszkedő, "hihető" sztorit. Ezzel az utolsó résszel elérkeztünk ennek a monumentális sorozatnak befejezéséhez, egyben a skót történelem legfontosabb eseményéhez, a bannockburni csatához. Itt dőlt el ugyanis a trón sorsa, Robert the Bruce serege végül összecsapott az angolokkal.
Bella MacDuff lánya, Joan Comyn a sorozat negyedik részéből lehet ismerős, sosem felejtette el, amit 12 évesen látnia kellett, az anyját egy ketrecben fellógatva tartották fogva, árulásért. Joant ezután az angolok nevelték, ám ő sosem tudta megtagadni a skót szívét, felesküdött arra, hogy kémkedéssel segíti Robert the Bruce-t, mintegy tiszteletbeli titkos katonaként. Immár felnőtt nővé cseperedett, és a hallgatózáson kívül egész más fegyvertárt alakított ki, az angol ifjú nemesek között nem egy akadt, akiből egy kis flörtöléssel információkat tudott kiszedni. Persze ez igen veszélyes terep, hiszen könnyen rosszra fordulhat egy ilyen cselszövés, de Joan bátor és talpraesett, jól bánik a tőrrel és bizonyos testcseleket is gyakorlottan alkalmaz. Jól végzi ezt az önként vállalt küldetést, senki sem tud a kilétéről, még a titkos gárda tagjai sem, egy kivételével. Remekül megy a dolog, míg fel nem tűnik a színen Alex Seton, aki mint a sorozat olvasói tudják, korábbról már ismert szereplő. Ő is a gárda tagja volt, míg pár éve ott nem hagyta őket és csatlakozott az angolokhoz. Alexnek nincs könnyű dolga, hiszen a skótok árulónak tartják, az angolok meg nem bíznak benne, főleg, hogy terjed a hír, hogy egy skót kém lehet az angolok között, ugyanis sorra lepleződnek a megmozdulásaik.
Alex egy igazi, nagybetűs LOVAG. Becsületes, igazságos, tiszteli és védelmezi a nőket, az egész viselkedése olyan, mintha egy lovagi kódexből lépett volna elő. Ő maga sem érti, de Joan nagy hatással van rá, a nő flörtöl vele, kacér, visszabeszél, és nem kér a védelméből. Alex egy idealista, nagy reményekkel teli álmodozó, ebben az érában még csak hasonlóval sem találkoztam az olvasmányaimban. A regényben kiderül pontosan, hogy miért váltott oldalt a múltban, és én meg tudtam érteni őt. A háború túl hosszúra nyúlt, Alex mindenáron szerette volna fegyverszünetre és tárgyalásokra bírni az angolokat. Joan is hasonló ebből a szempontból, mindkét néphez kötődnek, hiszen úgy nőttek fel, mégis úgy érzik, hogy egyikhez sem tartoznak kétséget kizáróan. Alex komoly fejlődésen ment keresztül, hiszen a sorozat elején még húsz körül volt, a végére eltelt tíz év, ez egy komoly időszak. Közben végigélte a háború borzalmait, a veszteségeket, és ezek a tapasztalatok bizony a filozófiájára is hatással voltak.
Nos, a kémia bizony működött kettejük között, nem is lehetett tagadni, ők ketten egymásnak lettek teremtve. Valahogy a szerző is egyértelműnek vette ezt, mert nem húzta hosszas udvarlással az időt. Mondjuk volt egy vészhelyzet, amit Joan sajátosan intézett el, így belevágtak a lecsóba, azért én szerettem volna kicsit több egymás körüli kerülgetéséről olvasni. Joan elég sokáig titkolta, mi is történt vele 15 évesen, ami miatt lezárta az érzelmeit, de eljött az a pont, amikor elmondta Alexnek az egészet, nem félt segítséget kérni. Ezt díjaztam, mert nem hiányzott egy újabb titkolózás, elég zűrbe keveredett így is. Ez a szerelem, ami közöttük kialakult, hozzásegítette Alex-et ahhoz, hogy jó döntéseket hozzon, Joan különféle praktikákat vetett be ennek érdekében, ugyanakkor Alex meg visszaadta Joan hitét abban, hogy léteznek igaz férfiak, akikben meg lehet bízni,  akik tisztelettel közelednek a hölgyek felé. 
Természetesen többször is felbukkannak a regényben a Gárda tagjai, a találkozások persze nem felhőtlenek, mennek a komoly csipkelődések és a még komolyabb fenyegetőzések.  Feszegetik a határokat, hogy aztán minden megoldódhasson, de el is kell addig jutni.
A regény csúcspontján nagyon izgalmas volt a csatajelenet, a szerzőnek sikerült odavarázsolnia a helyszínre, annyira filmszerű volt a leírás. Alex megérdemelten a csata hőse lett, oldalán természetesen a legjobbakkal, a régi társaival.  Megint csak oda lyukadok ki, hogy részről részre egyre jobban meggyőzött a szerző a tehetségéről, a történelmi feljegyzések és a képzelete összevetésével 12 részen át csavarta a szálakat, míg pontot tett a skót történelem ezen fejezetének egyben a sorozatának végére.
Szívből ajánlom ezt a részt és az egész sorozatot a romantikus lelkű olvasóknak, remélem egyszer eljutok még a Felföldre, személyesen is meg szeretném csodálni ezeket a várakat, a tájat, a városokat. Az meg nem kérdés, hogy a szerző további megjelenéseire vevő vagyok, hamarosan újabb skót harcos sorozata indul a kiadónál, a rajongók legnagyobb örömére. 
Kép: Eredeti borító
 
Borító: A modellben van valami skót hegylakó feeling, de a valódi karakter nem ilyen. Megjegyzem talán a Szellem is megérdemelte volna a borítóra kerülést, esetleg Alex és a Szellem együtt.
Az egész sorozatot nézve a  magyar kiadás nagyon vegyes, egész más stílusban indult, az első három rész a felezett forma. Utána két személytelen skótos borító után jöttek a hiányos öltözetű harcosok, akik szinte sosem egyeztek a könyvbéli megfelelőjükkel, például az utolsó részben Alex szőke (mint az eredeti borítón). Ha jól megnézem, a 7. és 9. részen ugyanaz a pasi szerepel. Abszolút megértem, hogy a borító mennyire megdrágítja a könyvet, de ha már stock fotó, akkor legalább nagyvonalakban a karakterek fazonjai stimmelhetnének.

Kedvenc karakter: Alex, Joan

Szárnyalás: Minden találkozás a korábbi Gárdatagokkal jutalomfalat.
 
Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Hamar megvolt a kémia és a lényegre térésre sem kellett sokat várni. A vége az epilógussal tényleg megható.

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!
 
 
Nyereményjáték

A regénysorozat mindegyik főszereplője álnevet visel a különleges alakulaton belül. Például Joan Comyn a Szellem. A turné minden állomásán egy-egy főszereplő nevét találjátok, a ti feladatotok pedig az, hogy az illetőhöz tartozó álnevet beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

KÉRDÉS:   Tor MacLeod
 
 
Állomáslista

09.20 - Betonka szerint a világ…
09.22 - Kelly és Lupi olvas
09.24 - Dreamworld



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók