KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. szeptember 21., szombat

#szabadirodalmat - kihívás 2. hét

A #szabadirodalmat mozgalom Kozma Réka szerkesztő és Papp Dóra író ötletén alapul és a résztvevők  a Könyvfesztivál előtti hetekben különböző platformjaikon hívják fel a figyelmet a könyvpiac jelenlegi helyzetére, különös tekintettel a fóliázásra, különféle korlátozásokra a tartalmak és forgalmazói árrés terén. Írók, bloggerek, tartalomgyártók mondják el véleményüket a saját oldalaikon, a Könyvfesztiválon pedig egy találkozó és flashmob alkalmával közös eseményen vehetünk részt.

Jelenleg a második heti kihívás zajlik, ami egy személyes vélemény a hónapok óta folyó könyvesbolti változásokról, hatásairól, és a közelgő árkötöttség bevezetéséről, hogyan hat ez személyesen rám, az olvasóra.
 
Első téma a fóliázás, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy az LMBTQ tartalmú ifjúsági könyveket elkülönítve és fóliázva kell kihelyezni a boltokban, valamint ha iskola, templom van 200 méteren belül, akkor nem is lehetnek ilyen könyvek az üzletben. Ez egy értelmetlen ostobaság. A legnagyobb hülyeség, amit gyerekvédelem kapcsán hallottam, bár napról napra jönnek újabb hírek, ami megmutatja, mit ér Magyarországon a gyerekvédelem. Senki nem vált meleggé vagy akart volna nemet váltani, amiért olvasott valahol egy LMBTQ szereplőről. Kapaszkodjon meg a vezérkar, a fóliázás nem fogja eltüntetni az igényt ezekre a könyvekre, aki akarja, más úton hozzá tud jutni, akkor meg mi értelme van? A boltok, élükön a Librivel, elkezdték kiszedni a kínálatból ezeket a könyveket, amivel maguknak okoznak kárt, ez nekik is forgalomcsökkenést eredményez. Szerintem a mai világban, ahol mindenki kezében ott a telefon, internet, simán hozzá tud férni ezekhez a könyvekhez online rendeléssel, bármilyen témában, korlátok nélkül, akkor mi a tököm értelme van a cenzúrának? Én nem osztom azt a véleményt, hogy idővel kikopnának a kínálatból ezek a könyvek, és később már nem is fognak ilyen tartalmú magyar szerzős könyvek megjelenni. Nem így ismerem a magyar szerzőket, és a kiadókat sem könnyű megijeszteni, szerencsére. Ne hagyjátok magatokat! Az olvasók a sokszínűségre vágynak, hogy mindenki tudjon azonosulni az olvasmányában valamelyik szereplővel. Az viszont nagy probléma, ha valaki random vásárol könyvet, sátoros ünnepekre, szülinapra, stb., beesik egy könyvesboltba és az ifjúsági polcoknál nincs ott a teljes választék. Így valóban csökken ezen könyvek forgalma. A környezetvédelem említésre sem érdemes? Van erről adat, hogy mennyi szemét keletkezik a fóliázással?  Véleményem szerint ez egy rossz törvény, a fentieken kívül még regényt írhatnék, hogy miért, de elég csak belegondolni, hogy mennyire esztelen a törvényalkotó, ha azt feltételezi, hogy egy LMBTQ szereplővel/tartalommal bíró történet bármilyen mértékben befolyásoló lehet. És ilyenek kezében van a jogalkotás.
Kímélem az idegeimet, nem járok könyvesboltba, illetve ha betérek, csak nézelődöm, mert nem vagyok hajlandó teljes áron könyvet venni, -25% a minimum kedvezmény, amikor elkezdek gondolkodni a vásárláson. Nálunk Budaörsön csak a bevásárlóközpontok könyves részlegeinél találkozom élőben könyvekkel, illetve egy Libri könyvesbolt is van, rendszerint kong az ürességtől. Évente pár alkalommal jövök ide be, ha az akciós rendeléseket veszem át, ilyenkor rápillantok a könyvekre is, de teljes áron sosem veszek könyvet. Nem vagyok a pénztárcám ellensége, a könyvárak pedig egyre emelkednek, úgyhogy ha valami felkelti az érdeklődésemet, először is rákeresek a Moly-on, ahol listázható, hogy hol és mennyiért tudom megrendelni. Kezdődhet a logisztika, körbe kérdezem az ismerősöket, munkatársakat, családtagokat, mindig van tettestárs és lehet osztozni az esetleges költségeken. Szeretek közvetlenül a kiadóktól is rendelni, szerencsére a kedvenceimnek gyakran vannak akcióik, nagyon fontosnak tartom a közvetlen támogatásukat. Így vásároltam eddig, 2024. október elsejéig.

És ezzel el is jutottunk a másik nagy témánkhoz, az árkötöttségi törvényhez. Hogyan alakul ezután az új könyvek piaca? Állítólag ezt az ötletet kezdetben a kiadók is támogatták, miszerint az új kiadású könyveket egységesen maximum 10% kedvezménnyel lehessen árusítani 365 napig. Így elvileg nagyobb haszon maradna a kiadóknál. De mit várhatnánk egy törvénytől, ha nem azt, hogy valamiképpen a kormányközeli cégek nyerjenek vele? Miért vásárolna egy átlag vásárló a kiadónál, ha ugyanannyi a kedvezmény, mint a többi forgalmazónál? Teljesen egyértelmű, hogy erre megy ki a játék, kisajátítani ezt a piacot is. Ha magamból indulok ki, ez a mostani könyvárak melletti 10% kedvezmény nekem egyenlő a semmivel. A kiadóknak vagy csökkenteni kell a könyvárakat, vagy nem lesz megfelelő kereslet. Imádom a statisztikákat, úgyhogy fárasztalak egy kicsit benneteket is. Idén eddig 30 könyvet vettem, ebből 16 volt vadiúj. Ha átlagot számolok, az összes költésem alapján 3200 Ft-os átlagár jön ki egy könyvre. Ha csak az újakat nézem ebből, ez már 4300 Ft. Megjegyzem csak 2-3 könyv volt ebben olyan, amire nem volt meg legalább 20-25% kedvezmény.  Nálam ez az átlagár már most a lélektani határon van, egyszerűen nem tudok egy-egy könyvért többet kiadni. Most tekintsünk el a különböző vastagságú és árú könyvektől, átlagról beszélek. Ez konkrétan azt jelenti, ha nincs nagyobb kedvezmény, kevesebb könyvet fogok venni, jobban átgondolom majd, kedvenc kiadókra és szerzőkre koncentrálok, kevesebb lesz a kalandozás, a próbálkozás, a "tegyük még ezt is a kosárba" jellegű random vásárlás.
Van egy másik lehetőség is, hogy a kiadók az eleve bekalkulált nagyker haszonkulcsból lejjebb vesznek, és olcsóbb árakat nyomnak a könyvekre. De volt valaha Magyarországon ilyesmire példa? Nem. Pedig itt az ideje elkezdeni, valami szemmel látható középút megfelelő indulás lehetne, különben vásárlók tömegeit fogják elveszíteni, emellett még nagyobb lesz az illegális letöltés.
Én nem iszom, nem dohányzom, nem veszek luxus szarságokat. Csak a könyvek érdekelnek, ráadásul nagyrészt az ÚJ könyvek. Boldog lennék, ha megtarthatnám az átlag havi 2-4 könyv vásárlási szokásomat, bármiféle értelmetlen korlátozás nélkül. Olyan nagy kérés ez?
 
Mindenkit arra bíztatok, hogy új könyveket elsősorban a Kiadóktól vásároljon ezentúl, barátokkal, ismerősökkel szövetkezve, összehangoltan csökkennek a járulékos költségek, és jobban megéri így támogatni a kiadókat, hiszen ebből lesznek még újabb könyvek. Remélem a legjobbakat.
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók