KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. október 2., szerda

Jennifer L. Armentrout: Storm and Fury - Vihar és harag (Az Előhirnök #1)


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Jennifer L. Armentrout Az előhírnök sorozatának első részét Storm and Fury - Vihar és harag címmel. A Komor elemek sorozat világában játszódik a történet, melyben a 18 éves Trinity a korábbról már ismerős Zayne oldalán veszi fel a harcot a démonokkal, persze nem hiányozhat a romantika sem a regényből. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában. 

Könyvmolyképző Kiadó 2024. Vörös pöttyös
440 oldal
Fordította: Molnár Edit
Goodreads: 4,05
Besorolás: YA, urban fantasy, paranormal, romantikus
 
A tizennyolc éves Trinity Marrow képes kommunikálni a kísértetekkel és a szellemekkel, de nem ez az egyetlen különleges képessége. Emiatt évek óta arra kényszerül, hogy egy táborban bujkáljon, ami az őrzők – alakváltó védelmezők – felügyelete alatt áll. Ők védik az emberiséget a démonoktól. Ha a démonok rájönnek Trinity titkára, felfalják őt, hogy megsokszorozzák az erejüket. Amikor egy másik klánból őrzők érkeznek, azzal a baljós hírrel, hogy egy ismeretlen lény démonokat és őrzőket gyilkol, Trinity addigi védett világa összeomlik. Nem utolsósorban azért, mert az egyik látogató a legidegesítőbb, legjóképűbb és egyben leglenyűgözőbb személy, akivel Trinity valaha találkozott.
Zayne-nek is megvannak a saját titkai, de amikor a démonok betörnek a táborba, és Trinity titkára fény derül, az összefogás elengedhetetlenné válik.
Hogy megmentse a családját és talán a világot is, Trinitynek meg kell bíznia a férfiban. Az események azonban váratlan fordulatot vesznek, amikor háború robban ki a természetfeletti lények között…

 
A Komor elemek sorozatot két éve olvastam el, még élénken él bennem a történet, ami fergetegesen indult és folytatódott, majd a befejezés számomra nem volt tökéletes, de összességében így is 4,5*-ra értékeltem. Ezek alapján nem tudtam nemet mondani a Storm and Fury regényre, mely a Komor elemek spin-off sorozatának az első része. Aki esetleg nem olvasta a Komor elemeket, az sem fog csalódni, simán fel lehet venni a fonalat. A szerző egy egészen egyedi univerzumot hozott létre, legalábbis én Layla sztorija előtt sosem olvastam vízköpőkről, akik a jó oldalán küzdenek. A történet egy urban fantasy világba visz, ahol angyalok, démonok, alakváltók harcolnak egymással, a vízköpő alakváltó Őrzők fő feladata megvédeni az embereket a démonoktól, megtartani a két oldal közötti egyensúlyt. A történet főszereplője és egyben mesélője a 18 éves Trinity Marrow, aki évek óta az Őrzők nyugat-virginiai bázisán él, egy fájdalmas családi tragédia következtében a védelmükre szorul. Néhányuk kivételével mindenki úgy tudja, hogy ő egyszerű ember, bár annyira mégsem, ugyanis látja a szellemeket. Az igazság az egyszerűségtől távol áll, de ez hatalmas titok, ugyanis Trinity-t azonnal széttépnék a démonok, ha megneszelnék a valódi kilétét. A mellé kirendelt őrző a legjobb barátja is egyben, Misha-val együtt nőttel fel, edzenek, tanulnak, játszanak, mint a testvérek. A bázisukat fura démontámadás éri, amit ugyan visszavernek, de további szokatlan eseményeket tapasztalnak, és a lányt is különös támadás éri. A washingtoni őrző küldöttség egyik tagja Zayne, - őt már ismerhetjük a másik sorozatból -, felajánlja Trinity-nek, hogy menjen velük a biztonságosabbnak tűnő fővárosba. Meg kell találniuk, ki áll a fenyegető támadások mögött, ki veszélyezteti a lány titkát, és a nyomok oda vezetnek.
Most, hogy meglehetősen gyakran olvasok a szerzőtől, Trinity karaktere nagyon-nagyon ismerős volt, de ezt nem rossz értelemben állapítottam meg. Szarkasztikus, vicces, bátor, lázadó, aki képes elfogadni a korlátait, ugyanakkor benne van a folyton kérdéseket feltevő, örökké kíváncsi lány is. Különlegessége, hogy látja a szellemeket, és itt rögtön ki is térek Töpszlire, akivel évek óta barátok, a srácnak ő az egyetlen kapcsolata a valós világgal. Még a nyolcvanas években halt meg és ragadt ebben az állapotban, Trinity életében azonban részt vehet, főleg kéretlen tanácsokkal ostromolja. De végül is kölcsönösen hasznosak egymásnak, jól jön egy szellem barát, ha kémkedni kell például. Ez a szereplő garantáltan belopja magát az olvasó szívébe, hiszen számtalan vicces jelenetet generál az el- illetve előtűnése, a leglehetetlenebb helyzetekben teszi a megjegyzéseit, nem izgatja, hogy a lányon kívül nem hallja meg senki. A szerző egy elég ritka lépést tett meg Trinity-vel, ugyanis a saját betegségét, egy gyógyíthatatlan genetikai rendellenességet, a retinitis pigmentosa szembetegséget adta a karakteréhez, ami csőlátást, majd teljes vakságot okozhat. Ez a látás probléma végigkíséri a könyvet, felhívja a figyelmet a betegségre, és nekem azért is tetszett ez az ötlet, mert sokszor hozta összefüggésbe a csillagokkal, ezáltal gyönyörű mondatok születtek a történetbe. Olyan természetesnek vesszük, hogy látjuk a csillagokat, ez olyan elemi dolog, megnyugtató látvány, a betegség előrehaladtával azonban már egyre kevesebb csillagot láthat a beteg, legfeljebb halvány pontokat.
Zayne karakterét a Komor elemekben már jól megismertem, és ez itt tovább mélyült. Egy igazi úriemberről van szó, aki talpig becsületes, védelmező, nincs benne semmi rosszfiúság, de higgyétek el, ettől még szexibb lesz és imádnivaló. Layla miatt egy szerelmi csalódáson van túl, amihez hozzájött az apja halála is, ezért ő átmenetileg a többiektől külön lakik, hogy idővel lenyugodjon. Ide hozza Trinity-t, átadja a saját hálószobáját, ő meg a kanapéra költözik.
Érdekes pillanatokat hoz, amikor a problémák miatt találkozniuk kell Roth és Layla párosával, akik ugyebár ráadásul démonok. A feszültség hatalmas, de közös erővel kell megoldaniuk a helyzetet, együtt kell működniük. Egyébként nagyon szórakoztató volt Cayman felbukkanása, korábban is imádtam a karakterét, most is brillíroz, és még Bambival is találkozhatunk.
Természetesen nem titok, hogy Zayne és Trinity a kezdetektől vonzódnak egymáshoz, bár elég ellenségesek egymással az elején. Azt kell mondanom, hogy még JLA-hoz képest is remek volt a slow burn jellegű romantikus szál alakulása. Rengeteg csipkelődés és szóbeli adok-kapok után szépen haladtak a mélyebb érzelmek felé, muszáj olvasnotok már csak ezért is a könyvet. Nekem szuper érzés volt újra olyan könyvet olvasni a szerzőtől, ahol young adult korúak a szereplők és nem az erotika a főcsapás.
A történet számos karaktert felvonultat, megjegyzésre bőven érdemeseket, különösen tetszett Trinity két apafigurája, akik természetesen nem a valódi szülei, de aszerint kezelik, óvják, vigyáznak rá, és nem csak kötelességből, ez annál jóval több.
A cselekmény számomra izgalmas volt, de csak kb. a harmadától indult be igazán, onnantól viszont gyors iramban. Betudtam ezt annak, hogy ez is egy sorozatindító rész, fel kell építeni a világot, és valóban, a későbbiekben erőteljesebben növekedett a feszültség. Felismerhető a szerzőre jellemző fordulatok sora, de ugyanakkor más szempontokból mégis egyedire sikeredett. Sok harci jelenetet kaptam, amit különlegessé tett a vízköpők átalakulása, ebben az alakban nyilván eredményesebb a küzdelem. Nem spoilerezek, de Trinity harci küzdelmei kapcsán leesett az állam, meg persze azon is, amikor kiderül ki is ő valójában.
A cselekményszálak újabb és újabb titkokat fedtek fel, nem is kérdés, mennyire várom a folytatást, mert persze a fordulatok egy része hiába volt megjósolható, bőven akadt amire én sem számítottam. Bár nem őrülten függővéges, azért jó lenne minél hamarabb kézbe venni a következő részt, mely a Rage and Ruin címet viseli.  
Képek: Pinterest
 
Borító: Nagyon tetszik, imádom amikor angyalszárny jelenik meg a borítón.

Kedvenc karakter: Trinity.

Szárnyalás: Nagyon szerettem a világfelépítést, és ebben a spin off sorozatban is tudott újat nyújtani.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Lassú égésű románcnak lehetünk tanúi, ami megmarad a young adult keretein belül, minden mozzanatát élvezettel olvastam.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!
 
Nyereményjáték
 
A regény beleolvasóját érdemes elolvasnotok, így könnyen megválaszolhatjátok minden állomáson a kérdéseinket. A feladat a szokásos, a megoldást írjátok be  a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
 
KÉRDÉS:  Hol landolt Clay, amikor kiesett az ablakon?
 
 
Állomások:
10.02 Kelly & Lupi olvas
10.05 Kelly & Lupi olvas idézetes extra állomás
10.08 Insane Life
 
 

2024. október 1., kedd

Szeptemberi összegzés

A szeptember is elsuhant, bár az első fele még nagyon meleg volt, később végre fellélegezhettem, jöhet a kedvenc évszakom. Egy Monica McCarty könyvvel kezdtem, a 12 részes skót harcos sorozat befejező részével, címe A Szellem. 4,5 csillagot kapott, abszolút meg voltam vele elégedve, és várom a szerző újabb sorozatát, melyet belengetett a GP kiadó. (400 oldal) Ezután úgy alakult, hogy megint a lányom lakásában találtam magam, most Prágába és Berlinbe utaztak el egy hétre, én ebből négy napot vállaltam, tehát macskaetető tábor várt rám. Most nem volt kedvem Read-a-thon-t tartani, de év végén majd szeretnék! Mindenképp szerettem volna valami bekuckózós őszi könyvet olvasni ezekben a napokban, így Agatha Christie:Őszi borzongás című novellagyűjteményét vettem elő, ami remek döntés volt. Bár nem minden tetszett maximálisan, de összességében 4,5 csillagot kapott. (352 oldal) Ha már ott lebzseltem a lányomnál, szépen átnéztem a könyveit, és elolvastam két képregényt, a Lencsilányt (58 oldal, 5*) és a Nagy Pusheen cica meglepetéskönyvet (152 oldal, 5*)  utóbbi érdekessége, hogy pont tőlem kapta ajándékba. Mivel tele van a lakás érdekes és különleges képregényekkel, albumokkal, legközelebbi alkalmakkor is fogok kincsvadászatot tartani, persze meg is mutatom majd.

Mielőtt a könyvfesztes könyvek rám omlanak, muszáj volt választanom egy random könyvet, Sophie Lark: Brutal Prince regényre esett a választásom és nagyon nem bántam meg, olyan jól szórakoztam! Vicces volt, izgalmas maffiás részekkel, két belevaló főszereplővel, szóval biztosan beszerzem a folytatást is. Megadtam az 5 csillagot a kisebb hibák ellenére is az egyébként 352 oldalas könyvnek, ami  végül a hónap könyve címet is kiérdemelte. Ja és ilyet régen láttam, tele volt egész oldalas rajzolt illusztrációkkal, a portréktól a pikáns jelenetekig.
Ezután vissza a friss megjelenésekhez! Pont holnap nálunk kezdődik a legújabb Jennifer L. Armentrout  megjelenés turnéja, a Storm and Fury - Vihar és harag címmel. Ez a Komor elemek sorozat spin off sorozata, picit lassú indulás után remekül beindult, nagyon tetszett, érdekessége, hogy a szerző beleírta a főszereplő karakteréhez a saját szembetegségét. A 440 oldalas regény 4,5 csillagot kapott tőlem, és már várom a folytatást. 
A hónap utolsó olvasmánya egy számomra új szerző, Nisha J. Tuli tollából íródott A Napkirályné próbája címmel. Erre is 4,5 csillagot adtam, mert nagyon addiktív volt, rögtön behúzott és nagyon élveztem az olvasást a próbatételekről, intrikákról. Viszont sok volt az ismétlés benne, ezért a pici levonás, még októberben olvasni fogom a folytatást. (368 oldal)
Szeptemberi mérlegem 5 könyv + 2 képregény, 2122 oldalon.

Szeptemberben a képen is látható hat könyvvel gyarapodtam, az első három saját vásárlás, három pedig recenziós példány. Őszintén szólva a továbbiakban biztosan kevesebb beszerzésem lesz, az erről szóló gondolataimat a #szabadirodalmat bejegyzésemben már olvashattátok.

Októberi tervek: Nisha J. Tuli sorozatát folytatom, Az Aurórakirály uralma hamarosan sorra kerül, de a hónapot Holly Black: Book of Night regényével kezdem. Elég vegyes a fogadtatása, és a Goodreads átlag sem biztató, (jelenleg 3,51), szóval érdekes lesz. Jönnek majd a Maximos könyvfesztes megjelenések, vagy négyre is jelentkeztem, szóval lesz olvasnivalóm bőven. 

Utóirat: Gondolkodtam, hogy szóba hozzam-e azt a botrányt, ami engem most felettébb foglalkoztat. Másfél hete pattant ki ez a hír, Puff Daddy letartóztatása kapcsán egy világ omlott össze bennem. Akit érdekel, elég, ha rákeres a nevére. Azóta nem tudok magamhoz térni a döbbenettől, olvasni szeretnék esténként, de ez az ügy órákat elvesz napi szinten az életemből. Hát hova jutott ez a világ? Annyi régebbi és újabb kedvencem érintett, hogy nem tudok higgadtan elmenni mellette. Maga Puff Daddy és Jay-Z nem volt sosem kedvencem, de a többi érintettből sokan, például Usher, Tupac. Számomra ikonként számon tartott emberek, A-listás színészek, zenészek érintettek áldozat, illetve elkövető oldalról egyaránt. Nem megyek most bele a részletekbe, de erről még hallani fogtok.



Rendszeres olvasók